Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako se posvetovati z diabetološkim timom

Pogovor in stik z zdravstvenim osebjem je nekaj najboljšega, za kar se lahko odločite, pa če s sladkorno boleznijo živite že leta ali so jo pri vas pravkar ugotovili. Če vas skrbi, kako začeti pogovor z zdravnikom, medicinsko sestro edukatorko ali farmacevtom/, vam v pričujočem prispevku ponujamo nekaj dobrih razlogov za to, da premagate vse strahove. Manj komunikacije vodi v večji stres, zaskrbljenost in celo depresijo. Pripomore pa tudi k manj uspešnemu vodenju sladkorne bolezni.1 

Ker je komuniciranje z zdravstvenim timom dobro za vaše zdravje, preberite nekaj smernic za začetek pogovora in ohranjanje stikov.

Vaš zdravstveni tim

Če še ne veste, kdo je v vašem zdravstvenem timu, jih spoznajte. V zdravstvenem timu so po navadi:

  • osebni zdravnik ali diabetolog,
  • farmacevt,
  • medicinska sestra in medicinska sestra edukatorka,
  • očesni zdravnik

Ni vam treba obiskati prav vsakega na tem seznamu, je pa dobro vedeti, na koga se lahko obrnete, kadar se vam porajajo posebna vprašanja.

Vaša beseda v zdravstvenem timu 

Najpomembnejši član vašega zdravstvenega tima ste vi. Prav vi vsak dan vodite svojo sladkorno bolezen, zato je vaša beseda pri zdravljenju odločilna. Pravzaprav vam bo diabetolog ali osebni zdravnik razložil diagnozo in predstavil vse možnosti zdravljenja. Tako boste lahko sprejemali t. i. informirane odločitve o svojem zdravju. Svetovna zdravstvena organizacija je pripravila odličen pregled prostovoljnega soglasja, v katerem je tudi navedeno, pri katerih posegih je potrebno pisno soglasje (npr. pred kirurškim posegom) in kaj lahko pričakujete v postopku prostovoljnega soglasja.2 

Koliko vedeti

Včasih so zdravstvene podrobnosti lahko preobremenjoče ali zastrašujoče. Če jih ne želite izvedeti vseh naenkrat, to brez zadržkov povejte svojemu zdravniku ali diabetologu. Bodite pozorni le, da najdete pravo mero med tem, kaj želite vedeti in kaj morate vedeti za uspešno vodenje sladkorne bolezni. Če pa vam poznavanje vseh podrobnosti olajša sprejemanje bolezni in daje občutek večje varnosti, potem tudi to povejte svojemu zdravniku. 

O čem se pogovoriti in kaj vprašati

Verjetno že veste, katera splošna vprašanja želite postaviti svojemu zdravniku – o novih simptomih, spremembah zdravljenja ipd. Najbolje je začeti pogovor z zdravnikom prav s tem. Ne pozabite pa se z zdravnikom pogovoriti še o občutljivejših temah, ki so za vas pomembne. Iskreni in pošteni bodite do svojega zdravstvenega osebja tudi, če se odločite za alternativno zdravljenje ali zdravila. Vsi ti pogovori imajo zelo dober razlog: vaše zdravje.

Zdravstvene preiskave

Pomembno je, da opravite vse preiskave, ki vam jih predpiše zdravnik. Vendar pa o njih tudi povprašajte, na primer: 

  • Ali moram pred preiskavo kaj posebnega storiti? 
  • Kaj s to preiskavo izmerimo ali ugotovimo? 
  • Kako se bo lahko zaradi te preiskave spremenilo moje zdravljenje?
  • Ali sem s preiskavo izpostavljen tveganju? 
  • Kako bom obveščen o izvidih preiskave? 

Pred zdravniškim pregledom in po njem

Če že veste, o čem se morate pogovoriti s svojim zdravnikom, potem si že pred obiskom pri njem uredite misli – zapišite jih na papir, naredite si seznam, pa bo pogovor gladko stekel in na koncu boste vedeli, da imate vse informacije, ki jih potrebujete. Tudi po obisku pri zdravniku si zapisujte vprašanja o zdravljenju in na primer pokličite v ambulanto, če prejmete izvid ki ga ne razumete. 

Imate težave pri pogovoru s svojim zdravnikom?

Da, zdravniki so zaposleni, vendar so v ambulanti zaradi vas in ni razloga, da si za vas ne bi vzeli časa in vam dali vseh zdravstvenih informacij, ki jih potrebujete. Če se vam zdi, da niste prejeli jasne rešitve za svojo zadrego, poskusite z besedami: »Ne razumem tega. Vas lahko prosim za nekaj minut, da mi pojasnite?« Če vaš zdravnik v tistem trenutku nima časa, mu ponudite, da se o tem pogovorita po telefonu (dogovorita se za telefonski razgovor). Včasih pomaga, če gre z vami k zdravniku vaš prijatelj ali družinski član, ki razume sladkorno bolezen. Predvsem pa nikoli ne obupajte nad iskanjem informacij in osvajanjem novega znanja.

1 Diabetes Care. Look Who’s (Not) Talking: Diabetic patients’ willingness to discuss self-care with physicians. Dosegljivo na: http://care.diabetesjournals.org/content/35/7/1466.short?rss=1. Dostop: 30. junij 2015.

2 World Health Organization. The Process of Seeking Informed Consent. Dosegljivo na: http://www.who.int/rpc/research_ethics/Process_seeking_IF_printing2.pdf. Dostop: 30. junij 2015.