Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Sreče ne spustite iz rok

Ste se že kdaj počutili, kot da bi sladkorna bolezen prevzela vaše življenje? Pogost občutek nemoči lahko vodi do zloma ali depresije, zagotovo pa vpliva na vašo motivacijo za dobro samooskrbo. Se počutite kot v začaranem krogu? »Sladkorna bolezen v meni vzbuja žalost in nemir, tako da ne morem zares uživati v življenju in skrbeti zase. Potem so slabši še rezultati merjenja krvnega sladkorja, in jaz tonem le še globlje.«

 

Niste krivi in zagotovo niste sami!

Če ste se prepoznali v zgornjih vrsticah, niste edini. Za take občutke tudi niste krivi sami. Po raziskavah več kot 30 odstotkov ljudi s sladkorno boleznijo trpi za eno od oblik depresije. Povezava med sladkorno boleznijo in depresijo ni nič nenavadnega, če pomislimo na zdravstvene in čustvene vidike življenja s sladkorno boleznijo. 

 

Kako si lahko pomagate sami – za boljšo motiviranost, več upanja in sreče?

Zveni preprosto, a pomislite na dejavnosti, ki se vam zdijo koristne in smiselne. Kaj najraje počnete v prostem času? Kaj vas osrečuje? Kaj ste si od nekdaj želeli poskusiti?

Morda piknik sredi parka, sprehod z družinskim članom ali prijateljem, tečaj ali obisk knjižnice. Morda vas zanima kakšen poseben konjiček – npr. izdelovanje voščilnic ali zbiranje starin. Ali pa zabavne sezonske dejavnosti, kot je nabiranje borovnic z družino, gradnja snežnega igluja z otroki ali vnuki, ali pa jesensko grabljenje listja. Načrtujte svoje naslednje počitnice – vsako podrobnost, tudi če je do takrat še nekaj mesecev. Le odločiti se je treba, da boste storili nekaj zase in ne dovolili, da sladkorna bolezen omejuje vaše razmišljanje, pa se boste takoj počutili bolje. 

Torej: ponastavimo svoje življenje

Če se boste počutili bolje in če boste čutili, da imate življenje v svojih rokah, boste tudi bolj motivirani za redno merjenje ravni glukoze v krvi – s tem pa za boljši nadzor nad krvnim sladkorjem. To prav tako pomaga izboljšati razpoloženje in energijo. Še preden se boste zavedli, se bo začarani krog obrnil. Dovolite pa, da zapišemo še nekaj načinov, s katerimi lahko razveselite sami sebe:

  • Pripravljajte slastne, zdrave in tople obroke.
  • Pred kaminom in pod udobno odejo preberite najnovejšo knjigo.
  • Začnite pisati dnevnik.
  • Poslušajte umirjeno glasbo.
  • Vpišite se na tečaj – joge, slikanja, računalništva ali česar koli drugega, kar ste si vedno želeli. 
  • Enkrat na teden pojdite s prijateljem na kavo, čaj ali v kino.
  • Pridružite se prijateljem na košarki.
  • Vključite se v župnijsko ali katero drugo skupnost v svojem kraju.
  • Ponudite se za prostovoljca v bolnišnici, dobrodelni ustanovi ali knjižnici.
  • Vpišite se v planinsko društvo ali se priključite podobni skupini za eno od oblik vadbe oziroma telesne dejavnosti.

Polonsky WH. Diabetes Burnout: What to Do When You Can't Take It Anymore. Alexandria, Virginia: American Diabetes Association; 1999.