Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Uravnavanje vadbe in insulina

Redna telesna vadba pomaga izboljšati obvladovanje krvnega sladkorja pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Zdravstvene koristi gibanja so povečana občutljivost za insulin, izboljšana mišična mč in zdravo srce tudi pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

Čeprav ima telesna vadba izrazite koristi za vse s sladkorno boleznijo, pa je lahko izziv za tiste, ki se zdravijo z insulinom. Obvladovanje ravni krvnega sladkorja je med posamezniki različno. Različne vrste vadbe tudi različno učinkujejo na ljudi s sladkorno boleznijo. To pomeni, da se je treba za najboljše rezultate naučiti prilagajati odmerke insulina glede na vrsto in intenzivnost telesne aktivnosti.

Krvni sladkor in vadba: kaj morate vedeti
Vadba vpliva na raven krvnega sladkorja. Vendar pa je vpliv telesne aktivnosti odvisen od trajanja ali vrste vadbe. Gibanje lahko znižuje raven krvnega sladkorja do 24 ur, če je bila telesna aktivnost dolgotrajna in intenzivna. To se zgodi zato, ker vadba v telesu povzroči večjo občutljivost na insulin.

Preberite več o tem, kako se vaše telo in krvni sladkor odzivata na telesno vadbo. Z merjenjem ravni krvnega sladkorja pred vadbo in po njej lahko ugotovite, kaj posebej za vaše telo pomeni izbrana telesna dejavnost. Ob tem lahko ugotovite, kaj vam pomaga preprečevati previsoko ali prenizko raven krvnega sladkorja.

Če jemljete insulin ali zdravila, ki vaše telo spodbudijo, da ustvarja več insulina, ste ob telesni vadbi izpostavljeni tveganju za razvoj hipoglikemije. Še posebno težavno je, če ob tem ne prilagodite vnosa ogljikovih hidratov ali odmerkov insulina.

Nasveti za načrtovanje in izvajanje vadbe ter odmerjanje insulina
Če se naučimo prilagajati vnos hrane in insulina glede na telesno vadbo, lahko tudi varno uživamo v vseh prednostih telesnih dejavnosti. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov za uravnavanje vadbe in odmerkov insulina. Pri tem je pomembno tudi to, da se o novem načrtu telesne vadbe ne pozabimo pogovoriti s svojim zdravnikom.

1. nasvet – Pred vadbo si izmerimo raven krvnega sladkorja
Če jemljete insulin ali druga zdravila, ki učinkujejo na raven krvnega sladkorja, si jo morate izmeriti od 15 minut do pol ure pred vadbo. Če si izmerite raven pod 5,6 mmol/l, z vadbo počakajte in zaužijte ogljikove hidrate. Varna raven krvnega sladkorja pred vadbo je od 7 do 10 mmol/l.
Če je raven krvnega sladkorja višja od 16 mmol/l in jo spremlja slabo počutje, vadbo odložite za dve ali tri ure. Ukrepajte tako, da se bo krvni sladkor znižal do ravni, ki bo varna za telesno vadbo.[iv]

2. nasvet – Jemo pred telesno vadbo
Tudi če imate odmerke insulina načrtovane glede na telesno vadbo, boste morda morali zaužiti dodatne ogljikove hidrate, da s tem preprečite nizko raven. Potrebe po ogljikovih hidratih so med posamezniki različne in edinstvene. Najprimernejši načrt lahko oblikujemo z merjenjem ravni krvnega sladkorja pred in med vadbo ter po njej.

3. nasvet – Med vadbo smo pozorni na simptome nizke ravni krvnega sladkorja
Med vadbo smo pozorni na simptome nizke ravni krvnega sladkorja. Če načrtujete daljšo telesno dejavnost, si krvni sladkor izmerite vsakih 60 minut. Preverjanje krvnega sladkorja je še posebno pomembno, če telesno vadbo podaljšujete ali stopnjujete njeno intenzivnost. Na vsakih 30 minut vadbe, ki traja dlje časa in je visoke intenzivnosti, je treba zaužiti 15 g ogljikovih hidratov (jabolko, pol kosa kruha, pol banane ...).
Če občutite, da ste šibki, zmedeni ali se tresete, takoj prekinite vadbo. Izmerite si raven krvnega sladkorja. Če je pod 3,9 mmol/l, ne telovadite, ampak rešujte hipoglikemijo, dokler se krvni sladkor ne zviša. 

4. nasvet – Pri roki imamo pripomočke za nujno pomoč pri zviševanju ravni krvnega sladkorja
Med vadbo imamo vedno pri roki pripomočke za nujno zviševanje ravni krvnega sladkorja. Če imate nizko raven krvnega sladkorja, pojejte ali spijte približno 15–20 gramov ogljikovih hidratov, ki se hitro presnovijo, tako da pripomorejo tudi k hitremu zvišanju krvnega sladkorja. 
Priporočamo:[v]

  • 1,5–2 dl sadnega soka,
  • glukozni gel (15 g) ali tablete (3 ali 4 glukozne tablete; preberite vsebnost na deklaraciji izdelka),
  • veliko žlico medu,
  • bombone (npr. 3-4; na nalepki preverite, koliko ogljikovih hidratov je v eni enoti za užitje).

5. nasvet – Raven krvnega sladkorja izmerimo tudi po telesni vadbi
Pomembno je, da si raven krvnega sladkorja izmerite tudi po telesni vadbi. To ne pomeni, da jo izmerite le takoj po vadbi, temveč da to ponavljate v nekaj nadaljnjih urah po vadbi. Zahtevnejša je vadba, dlje učinkuje na krvni sladkor. Zato je nizek krvni sladkor lahko posledica vadbe tudi še po štirih ali osmih urah.

Vadba prinaša izvrstne koristi za zdravje. Če pa imate sladkorno bolezen, je merjenje ravni krvnega sladkorja pred in med vadbo ter po njej prav tako pomembno kot telesna dejavnost sama.