Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Zdravljenje

Sladkorne bolezni ne znamo pozdraviti, da bi izginila, poznamo pa načine, kako lahko uravnamo raven glukoze tako, da telesu ne bo škodljiva. Primeren način prehranjevanja in gibanja sta temelj vsega zdravljenja. S primernim načrtom zdravljenja lahko preprečite zaplete, povezane s sladkorno boleznijo, oziroma odložite njihov nastanek. Najpogosteje uporabljamo zdravila v obliki tablet in insulin. Posvetujte se z zdravnikom in oblikujte načrt zdravljenja, ki je najboljši za vas.

Dolgoročno lahko visoka raven glukoze v krvi povzroči zdravstvene težave. Sladkorno bolezen tako povroča:1

  • srčno-žilne bolezni, kot so angina pektoris, miokardni infarkt, možganska kap, zoženje žil po nogah
  • bolezen ledvic
  • okvaro živcev
  • prizadetost očesnega ozadja
  • bolezni dlesni in zob
  • okvara ožilja in oživčenja stopal pa privede do t. i. diabetične noge, katere najhujša posledica je amputacija

Z znižanjem ravni glukoze v ciljno območje lahko te težave preprečite ali odložite njihov nastanek. Primerno pogosta samokontrola in izvajanje ustreznih ukrepov sta vam pri doseganju ciljev lahko v pomoč.2

Osnovna koraka sta pravilna izbira hrane in telesna vadba. Pri sladkorni bolezni tipa 1 je praviloma že od pojava sladkorne bolezni dalje potrebno doživljenjsko zdravljenje z insulinom. Pri sladkorni bolezni tipa 2 je, če rezultati izvidov to dopuščajo, nekaj časa možno zdravljenje z upoštevanjem pravil zdravega življenjskega sloga in še brez zdravil. Slej ko prej pa delovanje trebušne slinavke tako oslabi, da je potrebno zdravljenje z zdravili. Zdravila vam predpiše zdravnik. Vrsta zdravil je odvisna od vašega tipa sladkorne bolezni, od posebnosti vašega načina življenja in drugih morebitnih zdravstvenih težav.

 

1 National Diabetes Information Clearinghouse. Diabetes, Heart Disease and Stroke. Dostopno na http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/stroke/#connection. Citirano 11. 11. 2008.

2 Endocrine Today. Use of SMBG results is needed for successful outcomes. Dostopno na http://www.endocrinetoday.com/view.aspx?rid=30180. Citirano 13. 11. 2008.