Naslednja živila so pomemben del zdrave prehrane ljudi s sladkorno boleznijo, saj vsebujejo manj ogljikovih hidratov in pomagajo ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja.1,2
- Stročji fižol je bogat z vlakninami, magnezijem in kalijem.3
- Paradižnik je neverjeten vir vitaminov C, E in železa ter ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov.4
- Temna in zelena zelenjava vsebujejo več vlaknin, vitaminov in mineralov.
- Losos lahko pomaga pri zniževanju trigliceridov in krvnega tlaka ter zmanjševanju vnetij.5
- Citrusi vsebujejo velike količine vitamina C in vlaknin.6
- Polnozrnati kruh vsebuje folat, maščobne kisline omega 3, magnezij, krom, kalij in vlaknine, ki jih beli kruh nima.1
- Sladki krompir vsebuje več vlaknin, antioksidantov in vitamina A kot beli krompir.
- Surovi oreščki so vir zdravih maščob in vlaknin.7
- Jagode so bogate z antioksidanti, vlakninami in vitamini.8
- Mlečni izdelki vsebujejo vitamin D, probiotične bakterije v fermentiranih mlečnih izdelkih pa pomagajo ohranjati zdravo črevesje in krepijo imunski sistem.9
Sladkorna bolezen in ogljikovi hidrati
Tradicionalni družinski recepti in priljubljena živila pogosto temeljijo na ogljikovih hidratih in drugih sestavinah, na katere morajo biti ljudje s sladkorno boleznijo posebej pozorni.
Obstaja veliko enostavnih nadomestkov tako v smislu sestavin kot priprave in kombinacij, ki lahko pomagajo zmanjšati vpliv teh živil na krvni sladkor pri ljudeh s sladkorno boleznijo, ki želijo slediti smernicam priporočenega prehranjevanja.
- Namesto riževih ali pšeničnih rezancev poskusite za rezance uporabiti bučke in drugo zelenjavo.
- Polnjene vrtnine so lahko alternativa cmokom, če namesto testa za ovoj uporabite npr. zelje ali papriko.
- Cvetača je vsestranska sestavina, ki jo lahko pretlačite ali spečete kot nadomestek za krompir. Tudi skorja pri pici, pripravljeni s cvetačo, bo zelo okusna.
- Izberite prigrizke, ki so narejeni iz svežih naravnih sestavin z malo ogljikovih hidratov. Svež paradižnik z nekaj feta sira, črnega popra in oljčnega olja lahko hitro zagotovi energijo in kakovostne hranilne snovi.
Več o vplivu ogljikovih hidratov na sladkorno bolezen si preberite v članku »Sladkorna bolezen in ogljikovi hidrati« .
Prehranske maščobe
Zmanjšanje količine transmaščob in nasičenih maščob je pomemben vidik vsake zdrave prehrane, tudi prehrane ljudi s sladkorno boleznijo.2 Te vrste maščob namreč zvišajo raven holesterola v krvi.
Osebe s sladkorno boleznijo so izpostavljene večjemu tveganju za bolezni srca in žilja, srčnemu infarktu in možganski kapi. Zmanjšanje vnosa transmaščob in nasičenih maščob lahko pomaga zmanjšati takšna tveganja.10
Nasvet: Za začetek poskusite omejiti ali zamenjati transmaščobe, ki vključujejo sestavine, kot sta maslo ali mast. Transmaščobe lahko enostavno zamenjate s sončničnim, oljčnim ali avokadovim oljem.11 Izogibajte se ocvrti hrani in predelanim živilom (npr. klobasam, hrenovkam, paštetam, krofom ipd.).25
Nasičene maščobe in transmaščobe so pogoste tudi v številnih živilih, ki veljajo za zdrava. Tukaj je nekaj primerov.
Solatni preliv
Vsa surova sveža zelenjava je odlična izbira, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Vendar pa lahko 60 kalorij in 6 gramov maščob na 1 žlico polnomastnega preliva12 zmanjša koristi uživanja solate, še posebej ker mnogi ljudje zaužijejo več kot priporočeno količino preliva.13
Nasvet: Izberite preliv iz ekstra deviškega oljčnega olja ali jogurta in porcije odmerite z žličko.
Sendviči
Glavne sestavine sendviča so sicer lahko dobra izbira, vendar pa omake dodajo nepotrebne maščobe.
Nasvet: Namesto velikih količin majoneze te uporabite le malo ali pa je sploh ne dodajajte in poskusite z gorčico. Izogibajte se pripravljenim piščančjim ali tuninim solatam, saj so pogosto narejene z velikimi količinami polnomastne majoneze. Ustvarite alternativne recepte za sendviče, ki vsebujejo tuno ali piščanca brez dodatka majoneze, in dodajte narezano svežo ali vloženo zelenjavo ter sveža zelišča.
Pekovski izdelki
Vsak industrijsko pripravljeni izdelek ali prigrizek je potencialni vir transmaščob, saj te pomagajo ohranjati izdelke sveže dalj časa. Gre za na primer pite, pecivo, piškote, čips in celo pšenične krekerje, kar sicer zveni zdravo.14
Nasvet: Preverite informacije o hranilni vrednosti na deklaraciji in iščite »delno hidrogenirano« ali »hidrogenirano« olje, kar pomeni, da izdelek vsebuje transmaščobe. Če boste razumeli, kje so slabe maščobe, se boste takim živilom lažje izogibali in se namesto zanje odločali za bolj zdravo hrano.
Prehranske vlaknine
Eden od razlogov, zakaj ljudje radi jedo obroke, polne ogljikovih hidratov, je, da dajejo občutek sitosti in zadovoljstva. Obstajajo pa tudi druge možnosti, ki potešijo lakoto in so primerne za prehrano ob sladkorni bolezni.
Izbira živil, bogatih z vlakninami, vam lahko zagotovi občutek sitosti.2 Ker pa jih telo ne razgrajuje, lahko uživanje vlaknin izboljša raven glukoze v krvi.3
Nasvet: Odlični viri vlaknin so različni, med drugim zrna stročnic (kot sta leča, grah, fižol) in sadje, zelenjava, oreščki ter polnozrnati žitni izdelki.15