Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Bodoče mamice in sladkorna bolezen – kako sladkorno bolezen voditi v nosečnosti

Tudi če imate sladkorno bolezen tipa 1 ali 2, je mogoča zdrava nosečnost. V tem obdobju je pomembno obvladovanje ravni krvnega sladkorja, saj nenadzorovan lahko povzroči zaplete tako pri nosečnici kot pri njenem dojenčku. Zdrava nosečnost je torej mogoča z vodenjem sladkorne bolezni.

V nosečnosti so obiski pri ginekologu pogostejši. S skrbnejšim opazovanjem bodoče mamice in še nerojenega otroka preprečimo težave. Zdravniški pregledi nosečnice, npr. ultrazvočni pregled in druge neinvazivne preiskave, pa so namenjeni tudi preverjanju zdravstvenega stanja otroka. 

Diabetolog vam bo povedal, kako pogosto si morate meriti raven glukoze v krvi, določil vaše ciljno območje in svetoval, kako voditi sladkorno bolezen med nosečnostjo. Ne pozabite, da nosečnost vpliva na raven krvnega sladkorja, zato tisto, kar je učinkovalo pred nosečnostjo, zdaj morda ne bo.

Zelo pomembno je, da  svojo nosečnost načrtujete. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri vodenju sladkorne bolezni med nosečnostjo.

Nasvet #1 – Redno hodite na zdravniške preglede
Tudi če se počutite dobro in zdravo, pojdite na vsak pregled pred porodom. Pomembno je ohranjati stik s svojim zdravstvenim timom, in to najlaže z dogovorjenimi pregledi in drugimi srečanji. Ne pozabite, da ste najpomembnejši v tem timu.

Nasvet #2 – Ugotovite, kako so se spremenile vaše ciljne ravni krvnega sladkorja
Vaš diabetolog vam bo najbolje znal določiti ravni krvnega sladkorja, ki ustrezajo vam. Priporočene ciljne vrednosti pri nosečnicah s sladkorno boleznijo pa so od 3,5 mmol/l do 7,8 mmol/l[i]:

  • največ 5 mmol/l pred obrokom in v spanju,
  • največ 7,2–7,7 mmol/l uro po obroku,
  • največ 6,6 mmol/l  dve uri po obroku.

O ciljnih ravneh krvnega sladkorja, primernih v vaši nosečnosti, se posvetujte s svojim diabetologom. 

Nasvet #3 – Razmislite o sodelovanju z dietetikom oz. medicinsko sestro edukatorko
Pomemben del obvladovanja krvnega sladkorja v nosečnosti je zdrava prehrana. Če se še niste pogovorili z dietetikom ali edukatorko, premislite o tem. Pomagala vam lahko pri načrtovanju zdravih obrokov. Poleg tega vas nauči obvladovati raven krvnega sladkorja v nosečnosti in primerno pridobivanje telesne teže.

Nasvet #4 – Redna vadba
Naslednji pomemben del vodenja sladkorne bolezni v nosečnosti je redna telesna vadba, saj je z gibanjem lažje uravnotežiti vnos hrane in uravnavati vrednosti glukoze. S svojim ginekologom se posvetujte ali imate kakšne omejitve , glede telesne aktivnosti. Sicer pa, si vzemite vsaj pet dni na teden po pol ure vadbe na dan. Plavanje in hitra hoja sta izvrstna ideja.

Nasvet #5 – Hitro obvladajte vsako nizko raven krvnega sladkorja
Ker se v nosečnosti zelo trudite ohranjati krvni sladkor v ciljnem območju, verjetno občasno naletite na nizko raven. Če jemljete insulin, je zelo pomembno, da imate s seboj vedno tudi nekaj hitro prebavljivega sladkorja, ki hitro zviša raven glukoze v krvi, npr. glukozne tablete, glukozni gel.  Če imate pogosto zelo nizke ravni krvnega sladkorja, pa je zagotovo dobro o tem seznaniti najbližje prijatelje, sodelavce in družinske člane, da vam bodo ob grozeči hipoglikemiji lahko pomagali. 

Nasvet #6 – Pogosto si merite krvni sladkor
V nosečnosti se raven krvnega sladkorja pogosto hitro spremeni, saj se spreminjajo tudi potrebe vašega telesa po energiji. Zato je pomembno pogosto merjenje ravni glukoze v krvi. Svojega diabetologa ali edukatorko povprašajte, kako pogosto je priporočljivo, da si merite krvni sladkor. Poleg tega je pomembno, da ugotovite, kako glede na rezultat merjenja prilagajati jemanje insulina, telesno vadbo in prehrano. 

Nasvet #7 – Insulin jemljite po zdravnikovih navodilih
Insulin ustrezno prilagajte , v kolikor tega niste dovolj vešči prosite za pomoč edukatorko ali svojega diabetologa. Še posebno v pozni nosečnosti, pa tudi prej med nosečnostjo boste verjetno potrebovali več insulina. Potreba po insulinu se v nosečnosti spreminja tudi zaradi hormonskih sprememb. Insulin je varen za vašega otroka že v nosečnosti in med porodom, zato ga le jemljite, kot je predpisano.