Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kaj pomeni nujno stanje v sladkorni bolezni

Kako bomo ravnali v krizni situaciji, ne vemo, dokler se ne zgodi. Zato imajo že otroci v šoli požarne vaje, vaje ravnanja ob potresu, tornadu in drugih naravnih nesrečah. Tako so pripravljeni na take dogodke.

Kaj pa, če se zgodi kaj, na kar še nismo pomislili, še manj načrtovali? Na primer uporaba napačnega insulinskega peresnika ali vbrizganje prevelikega odmerka. Kaj bi storili? Prav to se je zgodilo Carol daleč od doma. Tako kot večina bolnikov s sladkorno boleznijo, je stvar poskusila rešiti sama. Vedela pa je tudi, da si mora poiskati pomoč.

Take zgodbe nas spomnijo, da moramo biti pripravljeni tudi na take dogodke. Ampak kako se pripraviti?


Zdravljenje hipoglikemije ali nizke ravni glukoze v krvi

Ko zaznamo hipoglikemijo (hipo) ali nizek krvni sladkor, ni časa za pomišljanje. Nizko raven glukoze v krvi po navadi pomeni vrednost, nižjo od 3,5 mmol/L. In takrat moramo ukrepati. To pomeni vedeti, koliko aktivnega insulina še imamo v telesu (hitrodelujočega oziroma tistega, ki ga vzamemo ob obroku), in v skladu s tem zaužiti sladkor ali glukozo. Ta je lahko v obliki sadnega soka, bombona, glukozne tablete ali gela. Priporoča se pravilo 15: zaužijemo 15 gramov ogljikovih hidratov, počakamo 15 minut, izmerimo raven glukoze v krvi. In to ponavljamo, dokler se krvni sladkor ne vrne na želeno raven. Merjenje ponovimo še čez eno uro, da tako preverimo, ali je raven glukoze v krvi spet previsoka ali vztraja pri nizki vrednosti. Če se nam to pogosto dogaja, se o tem pogovorimo zzdravstvenim osebjem in z njimi načrtujemo tudi ukrepanje.

Hipoglikemija ni edino možno nujno stanje pri sladkorni bolezni. Sladkorna bolezen je zapleteno zdravstveno stanje, ki se odraža na mnogo organih in vpliva na več ravni delovanja človeškega telesa.


Kadar hiperglikemija (visok krvni sladkor) postane nevarna

Na zvišanje ravni krvnega sladkorja vpliva več dejavnikov (Adam Brown jih je v svoji najnovejši knjigi naštel 42). Če imate sladkorno bolezen, hiperglikemija sploh ni redek dogodek. Kadar se krvni sladkor nenadoma zviša, si ga lahko znižate na več načinov. Na primer z gibanjem. Ali ste vedeli, da so mišice na nogah največje mišice v vašem telesu? Zato je sprehod zelo učinkovit ukrep za znižanje krvnega sladkorja.

Hiperglikemija je lahko resen problem, če je ne zdravimo. Zato je pomembno, da ukrepamo čim prej, ko jo zaznamo – bodisi z zdravili in telesno vadbo bodisi z meditacijo za zmanjšanje stresa. Če hiperglikemije ne zdravimo ali se krvni sladkor preveč zviša in celo ostane visok daljše obdobje, lahko nastane ketoacidoza (velja za tip 1, za tip 2 ima lahko več mesecev visok sladkor, pa se nič ne zgodi). Gre za resno stanje, ki lahko privede do diabetične kome. Pri sladkorni bolezni telo ne more proizvajati insulina ali ga ne more dovolj učinkovito uporabiti. Če zvišane ravni krvnega sladkorja ne zdravimo z insulinom, telo za energijo začne razgrajevati maščobe. Ob razgrajevanju maščob v telesu nastajajo odpadne snovi, ki jih imenujemo ketoni. Ker pa jih telo ne prenese v večjih količinah, jih začne izločati v seč. Ko telo ne more sprostiti vseh ketonov, se ti začnejo nabirati v krvi, in to povzroči ketoacidozo.

Ketoacidoza je življenje ogrožajoče stanje, zato je potrebno takojšnje zdravljenje. Če izmerite visoko raven glukoze v krvi in občutite simptome hiperglikemije, takoj poiščite medicinsko pomoč in nasvet, kako ukrepati.

 • plitko dihanje
 • zadah po sadju
 • slabost in bruhanje
 • zelo suha usta


Kako vedeti, da gre za resno nujno stanje

Po diagnozi sladkorna bolezen ste se precej hitro na podlagi izkušenj in napak naučili, kako se na različne dejavnike odziva telo. Verjetno tudi veste, kdaj nekaj ni v redu. Kako pa veste, kdaj gre zares za nujno stanje? Kako veste, kdaj je čas, ko morate poiskati pomoč?

Nujno stanje, povezano s sladkorno boleznijo, bi lahko opredelili kot trenutek, ko so simptomi preveč izraziti in si ne morete več pomagati sami.  

Resne težave lahko predstavljajo v nadaljevanju našteti znaki. Če začutite katerega od njih ali jih ne morete sami zdraviti, takoj pokličite medicinsko pomoč.

 • bolečina v prsih, ki se širi po roki
 • oteženo dihanje
 • visoka telesna temperatura
 • močan glavobol in oslabljenost enega dela telesa

Svoje bližnje prosite, naj ob naslednjih znakih nemudoma pokličejo nujno medicinsko pomoč.

 • napadi
 • izguba zavesti


Na nujne primere bodite pripravljeni – načrtujte

Če ravnanje ob nujnem stanju načrtujemo, s tem zmanjšamo tveganje, da se znaki in simptom slabo končajo.

Ljudje s sladkorno boleznijo se nanje lahko pripravijo takole:

 • prijateljem in bližnjim povemo, da imamo sladkorno bolezen in kako nam lahko pomagajo prepoznati težave s krvnim sladkorjem,
 • pri sebi imamo zdravstveni kartonček, na katerem piše, da imamo sladkorno bolezen – tako bodo ljudje vedeli, kaj storiti v nujnem primeru,
 • prenosni telefon naj bo vedno napolnjen in z vneseno številko medicinske pomoči,
 • s svojim zdravnikom se pogovorimo:
  • ravnanju v krizni situaciji in koga poklicati z vprašanji o nujni pomoči ob sladkorni bolezni.