Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Poznate svoje številke? Kaj pomenijo vrednosti, ki jih moramo poznati ob vodenju sladkorne bolezni?

Vodenje sladkorne bolezni pomeni redno merjenje, s tem pa dobimo meritve oziroma vrednosti. Zagotovo najprej pomislite na svojo dnevno raven glukoze v krvi, vendar so pomembne še druge vrednosti. S pregledom nad njimi se zmanjša tveganje za resne zaplete v prihodnosti. 

Katere vrednosti moramo poznati? Kaj pomenijo? Kakšne naj bodo vaše vrednosti? Sledi podrobnejši pregled najpomembnejših vrednosti pri vodenju sladkorne bolezni, ki jih boste želeli dosegati.

Dnevne vrednosti krvnega sladkorja

Z vsakodnevnim merjenjem ravni krvnega sladkorja lahko vidimo, kako uspešni smo pri vodenju sladkorne bolezni. Vodenje sladkorne bolezni pa pomeni zmanjšanje tveganja za nastanek resnih zdravstvenih težav. 

Če si merimo krvni sladkor, lahko vidimo, kaj ga zviša in kaj zniža. Kadar se več gibamo, smo verjetno že opazili, da je krvni sladkor nižji. Če pa zaužijemo predpripravljeno hrano ali občutimo stres, so meritve višje.

Krvni sladkor si izmerimo z merilnikom ravni glukoze v krvi. Želene vrednosti so običajno [i]:

  • pred obrokom – od 4,4 do 7,2 mmol/l;
  • dve uri po obroku – manj kot 10 mmol/l.

Ne pozabimo, da naš zdravstveni tim ve, katere so naše ciljne vrednosti. Zato se o tem pogovorimo s svojim zdravnikom.

 

Vrednost HbA1C

Z vrednostjo HbA1c lahko vidimo povprečje ravni glukoze v krvi v zadnjih dveh ali treh mesecih. Pomembna dejstva o vrednosti HbA1c so:

  • Vrednost HbA1C je priporočljivo preverjati od 2- do 4-krat na leto.
  • Laboratorijsko določanje vrednosti HbA1C naj bo pogostejše, če kdaj zaznamo, da je višja od želene.
  • Pri večini odraslih s sladkorno boleznijo je priporočena vrednost HbA1c 7 % ali manj.[ii] To pomeni, da je povprečna raven glukoze v krvi 8,6 mmol/l.

Vrednosti krvnega tlaka

Krvni tlak izraža silo krvi, ki teče po arterijah med bitjem srca. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo je dvakrat večje tveganje za visok krvni tlak.[iii] Če se ne zdravi, visok krvni tlak lahko poveča tveganje za bolezen srca in možgansko kap.

Na splošno je želena vrednost krvnega tlaka največ 120/80 mmHg.[iv] Kljub temu lahko zdravnik odraslemu s sladkorno boleznijo priporoči, da je njegov tlak največ 140/80 mmHg. Tudi pri krvnem tlaku je pomembno, da se o najprimernejši vrednosti pogovorimo s svojim zdravstvenim timom. 

 

Vrednosti holesterola

Če imamo sladkorno bolezen, je holesterol naslednji dejavnik tveganja za bolezen srca, na katerega moramo biti pozorni. Po podatkih  sladkorna bolezen vpliva na raven holesterola.[v] Priporočene vrednosti skupnega holesterola so do 5mmo/l, LDL do 3 mmo/l, trigliceridi do 1,7 mmol/l, HDL več kot 1 mmo/l pri moških inveč kot 1,2 mmo/l pri ženskah. Tudi če obvladujemo krvni sladkor, se je morda znižala raven dobrega holesterola in zvišala raven slabega.

Še posebej so pri bolnikih s sladkorno boleznijo pomebne ciljne  vrednosti LDL-holesterola : 

• bolniki, ki še nimajo bolezni srca in ožilja (kot so srčni infarkt, bolezen žil nog, možganska kap) in nimajo pridruženih bolezni: 2,5 mmol/l ali manj 

• bolniki, ki že imajo bolezni srca in ožilja (kot so srčni infarkt, bolezen žil nog, možganska kap): 1,8 mmol/l ali manj.[vi]

 

Že poznate vse vrednosti? Kaj pa zdaj?

Spremljanje omenjenih vrednosti in upoštevanje zdravih navad lahko pomaga voditi sladkorno bolezen in s tem pripomore k splošnemu zdravju. Ko enkrat poznamo svoje vrednosti in se zavedamo njihove pomembnosti, preberimo še nekaj nasvetov za pomoč pri uspešnem doseganju želenih vrednosti:

  • Vse pomembne vrednosti in podatke o sladkorni bolezni shranjujemo na enem mestu. Priporoča se v obliki aplikacije na telefonu ali kot dnevnik.
  • S svojim zdravstvenim timom se pogovorimo o želenih vrednostih in o tem, kako nam jih lahko pomagajo dosegati.
  • Oblikujemo si zdrave navade, s katerimi bomo vrednosti lažje spremenili. Na primer načrt zdravljenja, zdravi obroki in prigrizki, več gibanja in telesne vadbe.
  • Okrog sebe si zagotovimo dovolj podpornikov in pomočnikov. Družina in prijatelji nam zagotovo želijo le najboljše, tako da nas lahko stalno spodbujajo k doseganju ciljev zdravljenja in oskrbe.