Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Sladkorna bolezen in menopavza – kaj lahko pričakujemo

 

Menopavza in leta pred njo marsikateri ženski s sladkorno boleznijo prinesejo nekaj dodatnih izzivov. Če ste že v menopavzi ali tik pred tem in imate sladkorno bolezen, je pomembno, da veste, kaj lahko pričakujete. Ob tem vas gotovo zanima tudi, kako v menopavzi voditi sladkorno bolezen.

 

Opredelitev predmenopavze in menopavze
Najprej je pomembno razlikovati med predmenopavzo in menopavzo. Menopavza nastopi po zadnji menstruaciji v ženskem življenju. Natančneje se menopavza ugotovi takrat, ko je minilo 12 mesecev od zadnje menstruacije. Običajno se to zgodi naravno, lahko pa tudi po kirurški odstranitvi jajčnikov. 

Predmenopavza je prehodno obdobje v menopavzo. Pri nekaterih ženskah traja od osem do deset let.[i] Večinoma se pojavi pri ženskah, starih od 45 do 55 let, lahko pa tudi prej.

Nekaj simptomov predmenopavze[ii]:

 • spremembe v razpoloženju, npr. razdražljivost, depresija in nihanje razpoloženja;
 • neredna menstruacija;
 • zmanjšana kostna masa;
 • spremenjena spolna funkcija in želja;
 • težave s spanjem;
 • vročinski oblivi;
 • nočno potenje;
 • spremenjene ravni holesterola;
 • težave z mehurjem, npr. povečano tveganje za okužbo sečil.

 

Kaj pričakovati ob sladkorni bolezni in menopavzi
Če imate sladkorno bolezen in ste v predmenopavzi, že skoraj menopavzi, verjetno zaznavate razne učinke takega zdravstvenega stanja. Čeprav je vsaka ženska drugačna, lahko povzamemo nekaj pogostih sprememb v telesu:

 • Spremenjen krvni sladkor – Progesteron in estrogen sta hormona, ki vplivata na to, kako se celice v vašem telesu odzivajo na insulin.[iii] Spremenjene ravni teh dveh hormonov v predmenopavzi in menopavzi lahko povzročijo tudi nihanje krvnega sladkorja. Ženske pogosto opazijo tako visoke ravni krvnega sladkorja kot tudi hipoglikemije. Visoka raven glukoze v krvi povečuje tveganje za zaplete, zato je pomembno, da so vrednosti glukoze primerno urejene.
 • Pogostejše okužbe – Visoke ravni krvnega sladkorja lahko povečajo število okužb nožnice in sečil.[iv] Znižana raven estrogena v menopavzi omogoči razmnoževanje glivic in bakterij v nožnici in sečilih, kar pomeni večje tveganje za okužbo.[v]
 • Povečanje telesne teže – Po nastopu menopavze ženske pogosto opazijo povečanje telesne teže. Če ima ženska ob tem še sladkorno bolezen, je zaradi povečanja telesne teže potreben večji odmerek zdravil za sladkorno bolezen.
 • Težave s spolnostjo – Pogost simptom menopavze je suha nožnica. Zaradi sladkorne bolezni pa so lahko poškodovane živčne celice v nožnici. To lahko moti zmožnost vzburjenja in orgazma.
 • Težave s spanjem – Oblivi vročine in nočno potenje otežujejo spanje v predmenopavzi in menopavzi. Če ne spite dovolj, pa je tudi težje obvladovati krvni sladkor.

 

Nasveti za vodenje sladkorne bolezni v menopavzi
V menopavzi je težje voditi sladkorno bolezen. Ponudimo vam lahko nekaj nasvetov za boljše obvladovanje tako sladkorne bolezni kot menopavze.

1. nasvet – Pogosto merjenje ravni krvnega sladkorja
Zaradi sprememb v ravni hormonov se lahko spreminjajo tudi ravni krvnega sladkorja, zato je dobro čim pogosteje meriti raven glukoze v krvi. Vse meritve si zapisujte oziroma shranjujte. Vsak podatek lahko pomaga vašemu zdravniku pri odločanju o prilagoditvi odmerkov zdravil. 

2. nasvet – Zdrav življenjski slog
Zdrave izbire so vedno pomemben del načrta zdravljenja sladkorne bolezni. V vaši prehrani naj bodo zelenjava, sadje, pusto meso, mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob in polnovredne žitarice. Za gibanje poskrbite tako, da si vsak dan vzamete približno 30 minut za telesno vadbo.

Zdrava prehrana in redna vadba pomagata tudi pri uravnavanju telesne teže. V raziskavah so ugotovili, da ženske v menopavzi lahko z rednim gibanjem in ohranjanjem telesne teže tudi preprečujejo visoke ravni krvnega sladkorja in holesterola.[vi]

3. nasvet – Povprašajte svojega zdravnika o hormonskem zdravljenju
Hormonsko nadomestno zdravljenje lahko pripomore pri obvladovanju simptomov menopavze, kot so suhost nožnice, nočno potenje in oblivi vročice. V nekaterih raziskavah se je pokazalo, da hormonsko nadomestno zdravljenje pri ljudeh s sladkorno boleznijo lahko izboljša občutljivost za insulin.[vii]

Dobro pa se je zavedati tveganj pri hormonskem nadomestnem zdravljenju. Med možnimi tveganji so krvni strdki, nekaj tipov raka in možganska kap. S svojim zdravstvenim timom se pogovorite, ali koristi hormonskega nadomestnega zdravljenja pri vas odtehtajo tveganja. 

4. nasvet – Preiskave za bolezni srca
Spremembe v menopavzi pogosto vodijo v povečanje telesne teže, kar pri ženskah s sladkorno boleznijo še bolj poveča tudi tveganje za bolezni srca.[viii] S svojim zdravnikom se pogovorite o obvladovanju holesterola in krvnega tlaka. Oboje je ključno za obvladovanje tveganja bolezni srca in sladkorne bolezni.[ix]