Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Sladkorna bolezen na plaži: Vaš vrhunski vodnik po plaži

Otoplilo se je. Načrtujete izlet na obalo? Res je to s peskom med prsti in ob zvoku morskih valov odličen kraj za sprostitev. Ključno za vodenje sladkorne bolezni pa je, da se na tak dan ob morju pripravimo.

Seveda si ne želimo, da bi nam kar koli preprečilo uživaški dan na pesku in soncu. Zato preberite nekaj napotkov, s katerimi si lahko pomagate pri vodenju sladkorne bolezni tudi na takem izletu. 

Insulin naj bo na hladnem
Tako kot vročino na plaži začutite vi, nanjo niso odporni niti vaši pripomočki in zdravila za sladkorno bolezen. Insulina nikoli ne puščajte v vročem avtu ali na neposredni sončni svetlobi. Zelo pomembno je, da insulin ostane hladen in ne izpostavljen soncu, saj le tako lahko ohrani svojo učinkovitost[i]. Ne pozabite, da se insulin pri visoki temperaturi hitreje pokvari. Če pa ga hranite v hladilni torbi, ostane primerne temperature ves dan. Pazite le, da se ne stika neposredno z vrečko hladilnega gela ali ledom. Če zamrzne, mu to prav tako škodi kot izpostavljenost vročini. Prav vročina pa lahko poškoduje tudi vaše pripomočke za oskrbo sladkorne bolezni.[ii] Nikakor ne pozabite insulinske črpalke, merilnika za merjenje ravni glukoze v krvi in druge opreme v vročem avtu, na neposredni sončni svetlobi ali zunaj na plaži. Enako velja za testne lističe.

Redno si merite raven krvnega sladkorja, tudi pred plavanjem
Na nepredvidljivo raven krvnega sladkorja na plaži vplivajo vročina, več gibanja in plavanje. Zato si glukozo merite dovolj pogosto ali redno preverjajte sistem za neprekinjeno merjenje ravni glukoze (NMG). Vročina lahko povzroči visoko raven krvnega sladkorja, še posebno če ne pijete dovolj. Ob intenzivni telesni dejavnosti pa se raven krvnega sladkorja lahko zelo zniža. Če radi plavate, ne pozabite, da ob tem porabite veliko energije, tudi če ni videti. Plavanje v morju pogosto zahteva še več energije kot plavanje v bazenu. Zato pred plavanjem izmerite raven glukoze v krvi, da se s tem prepričate, da je plavanje za vas varno. Poleg tega je pri posebni telesni dejavnosti lahko potreben tudi prilagojen odmerek insulina.

S seboj imejte dovolj prigrizkov
Čeprav je prigrizek na plaži nekaj običajnega, je za vas, ki imate sladkorno bolezen, to še posebej pomembno. Nizek krvni sladkor se lahko zgodi tudi na najlepši dan ob morju. S priročnim prigrizkom v torbici lahko premagate blažjo lakoto med obroki ali si pomagate, če začutite nizek krvni sladkor. V vaši torbi za na plažo ali hladilni torbi naj bo vedno tudi sladkor s hitro delujočimi ogljikovimi hidrati ali glukozne tablete in gel.

Ne pozabite zaužiti dovolj tekočine
Na plažo vzemite vodo in druge nesladkane pijače. Zaradi vročine in dehidracije se lahko zviša raven krvnega sladkorja, ta pa povzroči še večjo dehidracijo.[iii] Poleg tega je lahko pozabiti na pijačo, medtem ko uživate v morju in plavanju. Vendarle si vzemite čas za dovolj tekočine ves dan.

Vaša insulinska črpalka ali sistem za neprekinjeno merjenje glukoze in morska voda
Čeprav je veliko insulinskih črpalk in sistemov za neprekinjeno merjenje ravni glukoze vodoodpornih, to preverite v navodilih za uporabo svoje naprave. Nekateri pripomočki so odporni na vodo, le če se poškropijo, z drugimi pa res lahko tudi plavamo. Zagotovo se o tem pozanimajte, preden se odpravite na plažo. Če napravo nosite med plavanjem ali se le veliko potite, se samolepilni deli morda ne bodo več držali trdno kože. Zato si lahko pomagate s posebnimi sredstvi, ki pomagajo naprave ohraniti na ustreznem mestu.

Pripravite se tudi na opazke in komentarje na vse vaše naprave
Čeprav je večina ljudi na plaži prijaznih, se pripravite na komentarje in vprašanja o napravah za oskrbo sladkorne bolezni. Morda srečate celo kakšnega neotesanca, ki se obregne ob vaš sistem za NMG ali insulinsko črpalko. Ali pa vam kdo le postavi preprosto vprašanje. Zato je dobro imeti pripravljen odgovor, da vam naprave omogočajo preživetje in vodenje sladkorne bolezni tudi pri uživanju na soncu, pesku in valovih.