Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Več o telesni vadbi in gibanju

Večina ljudi se zaveda pomena redne telesne vadbe – pomaga ohranjati primerno telesno težo, ugodno učinkuje na raven holesterola in krvni tlak ter celo izboljša način koriščenja insulina v telesu. 

Kaj se pravzaprav zgodi z našim krvnim sladkorjem, kadar vzamemo pot pod noge ali igramo tenis? Če razumemo učinke telesne vadbe na telo, lažje obvladujemo tudi krvni sladkor med vadbo in po njej. 

Med gibanjem telo porablja sladkor za energijo. Naša jetra sproščajo nekaj glukoze, ki so jo shranila. Če nadaljujemo zmerno telesno dejavnost, bodo naše mišice to glukozo porabile, kar pomeni nizko raven glukoze v krvi po vadbi. 

Včasih se zgodi tudi obratno. Ker jetra sproščajo svojo zalogo glukoze za potrebe vadbe in če nimamo dovolj insulina, bomo konec vadbe izmerili visoko raven glukoze v krvi. 

 

Kako lahko preverimo, ali imamo dovolj energije, in kako ohranjamo raven svojega krvnega sladkorja v priporočenem območju – med telesno vadbo in po njej? 

Krvni sladkor je treba izmeriti pred vadbo, po potrebi pa tudi med vadbo in po njej. Tako najbolje vemo, kako se naše telo odziva na izbrano vrsto in intenzivnost telesne vadbe. Ker se bo raven glukoze v krvi zniževala še nekaj ur po vadbi, smo pozorni na znake in simptome hipoglikemije. 

Tudi zdravnik nam svetuje, kako poskrbeti za krvni sladkor med vadbo, npr.: 

  • Če je raven glukoze v krvi nižja od 5,6 mmol/L, pred vadbo nekaj pojemo. 
  • Na dosegu roke med vadbo in po njej je dobro imeti ogljikove hidrate. 
  • Pijemo dovolj vode – tudi dehidracija vpliva na krvni sladkor.
  • Telesni vadbi se odpovemo, če je raven glukoze v krvi visoka in ugotovimo tudi ketone v seču.

S svojim zdravnikom se posvetujemo, kako lahko najbolje začnemo, potem pa nadaljujemo z natančno pozornostjo do odzivanja telesa in glede na to prilagajamo tudi vadbo. Kmalu opazimo, da z redno telesno vadbo pridobivamo telesno zdržljivost in občutimo več energije, kar lahko po daljšem časovnem obdobju vpliva tudi na nekoliko manjšo potrebo po insulinu. Kot vse ob sladkorni bolezni je tudi telesna vadba proces – učenja in pozornosti do sebe. 

Colberg S, et al. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care [Internet]. 2016 Nov; 39(11): 2065-2079 [citirano 22. 2. 2018]. Dosegljivo na: http://care.diabetesjournals.org/content/39/11/2065