Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako se lahko znebite strahu pred iglami

Vam pogled na iglo povzroči strah, slabost ali omedlevico? Niste edini, približno eden od desetih ljudi čuti prav tako. Žal pritisk tega strahu lahko vpliva na vaše zdravje. Stres lahko povzroči hitro zvišanje ravni glukoze v krvi in strah pred tem je lahko dober razlog, da se izogibate zdravljenju ali rednemu merjenju krvnega sladkorja. Ker zavračanje zdravljenja ne pride v poštev, je najbolje, da storite vse, kar je v vaši moči, da najdete udoben in navsezadnje učinkovit način za uporabo igel. 

S svojimi strahovi se soočite v prisotnosti svojega zdravnika

Poskrbite za to, da boste dobro seznanjeni s pravilno uporabo igel pri zdravljenju sladkorne bolezni. Tudi s tem, kako z njimi rokovati, jih shranjevati in odložiti med odpadke. Prosite, da vam pokažejo prav vse, od debeline lancet (igle) do vseh značilnosti, ki jih ponujajo, in najboljšega načina vboda, z insulinskim peresnikom ali črpalko. Zapomnite si, neumnih vprašanj ni.

Insulinski peresniki in črpalke: dobre novice

K sreči so igle, namenjene za uporabo s temi napravami, še posebej tanke in obrušene, tako da lažje predrejo kožo. Velika prednost uporabe insulinske črpalke pa je: vse, kar morate storiti, je le vsaka dva ali tri dni zamenjati mesto infuzijskega seta.

Odrevenelost mesta za dovajanje insulina

Če nočete čutiti niti najmanjšega vboda, najdite predel z največ maščobe, in se vbodite vanj.  

Merjenje in prebodeni prsti

Lancete, ki jih uporabite za vbod v prstno blazinico, so zelo tanke. Pozorni pa bodite, da se zbodete v stranski del prstne blazinice, saj je tam manj živčnih končičev. 

Odvzem krvnega vzorca

Če morate na odvzem krvi za laboratorijske preiskave, povejte osebju v laboratoriju, da se bojite igel, pa tudi, da so imeli tehniki kdaj težave pri iskanju vene. Tako vas bodo lažje pomirili in hitreje ukrepali, če bo potrebno. Če boste morda prosili, da vam kri vzame druga oseba, bodo lažje razumeli vaše strahove. 

Se igel boji vaš otrok?

Če morate injicirati pri otroku, ki ob pogledu na iglo zbeži, si lahko pomagate z naslednjimi nasveti. Prvo in najpomembnejše je, da otroku poveste, da ni nič hudega, če se boji, in da se s tem lahko borita skupaj. Če vas ne bo skrbelo, bo bolj zaupal tudi otrok. Potem najdite način, kako otroku odvrniti pozornost od igle. Zapojte, posedite si ga v naročje, primite ga za roke – poskusite kar koli, da bo le delovalo. Če je otrok že dovolj star, se morda lahko nauči sam vbosti iglo, saj bo tako lažje obvladoval svoje strahove.