Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Libanonska solata tabuli

Sestavine (za 8 oseb):

  • 250 ml kuskusa (1 skodelica)
  • 400 ml vrele vode (1 in 1/4 skodelice)
  • 5 ml sol (ščepec)
  • 60 ml svežega limonovega soka (1/4 skodelice)
  • 30 ml oljčnega olja (2 žlici)
  • 4 stroki česna, sesekljanega (ali 10 ml oz. 2 žlici mletega česna)
  • 4 mlade čebule, drobno sesekljane, ali 80 ml oz. 1/3 skodelice sesekljanega drobnjaka
  • 250 ml sesekljanega svežega peteršilja (1 skodelica)
  • 60 ml sesekljanih svežih metinih listov (1/4 skodelice)
  • 375 ml kuhane čičerke (1 skodelica in pol)
  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke
  • 1 rumena paprika, narezana na kocke
  • 1 dolga bučka, olupljena in narezana na kocke
  • 2 paradižnika, narezana na kocke
  • sveže mleti črni poper

 

Priprava:

  1. Kuskus stresite v veliko skledo. Dodajte vrelo vodo, premešajte in pustite, da se zmehča in vpije vso vodo – približno 10 minut. Za pripravo ene skodelice nekuhanega kuskusa potrebujete dve skodelici vrele vode.
  2. Dodajte sol, limonov sok, oljčno olje, česen in črni poper ter zmešajte.
  3. Dobro pokrijte in postavite v hladilnik. Približno pol ure pred serviranjem vzemite iz hladilnika.
  4. Preden postrežete, vmešajte še zelenjavo in zelišča. Vse skupaj dobro premešajte.
  5. Postrezite hladno kot škrobno živilo pri katerem koli obroku.

Lahko pa se postreže tudi kot lahki obrok. Le prej dodajte 200 g fete, in dobili boste popoln lahki obrok za štiri osebe. Sir feta obroku doda potrebne beljakovine in maščobe.  Za sladico izberite sadje ali ga dodajte že solati. Prva dva koraka priprave lahko naredite že dan ali dva prej. Tako se bodo okusi med seboj še lepše povezali.

 

Prehranske vrednosti (1 porcija):
kalorije ..... 188 kcal
beljakovine ..... 7 g
maščobe ..... 5 g
ogljikovi hidrati ..... 28 g
vlaknine ..... 5 g
holesterol ..... 0 mg
natrij    288 mg

Recept in slika sta povzeta po knjigi z recepti z nizkim glikemičnim indeksom, avtorjev Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, z naslovom Eating for Sustained Energy 4 (Tafelberg).