Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Musaka z lečo

Sestavine (za 4 osebe):

  • 150 ml rdeče leče
  • 2 velika sesekljana paradižnika
  • 60 ml paradižnikove mezge
  • 1 strok česna, olupljen in strt
  • 2,5 ml posušenega origana (pol žličke) ali 7,5 ml (pol žlice) svežega origana 
  • 10 ml jušne osnove, zelenjavne (2 žlički)
  • 250 ml vrele vode
  • 5 ml sladkorja (1 žlička), če sta paradižnika preveč trpka
  • 30 ml oljčnega ali repičnega olja (2 žlici)
  • 2 srednje velika jajčevca, obrezana na vrhu in konici
  • 1 čebula, olupljena in sesekljana
  • 2,5 ml soli (pol žličke)
  • 1 jajce
  • 200 g svežega sira (skute) z manj maščobe
  • sveže mlet črni poper
  • nekaj ščepcev muškatnega oreščka

Priprava:

  1. V ponev damo lečo, paradižnika, paradižnikovo mezgo, česen, origano in muškatni orešček.
  2. Dodamo jušno osnovo, nato pa še vrelo vodo in pokrito dušimo 20 minut. Po potrebi dodamo sladkor.
  3. Pečico ogrejemo na 180 °C. Neolupljena jajčevca operemo in narežemo na debele rezine.
  4. Na zmernem ognju v ponvi ogrejemo 15 ml olja in na njem rahlo popečemo rezine jajčevcev. Dodamo približno 50 ml vode in s tem preprečimo prijemanje na dno. Nato popečene jajčevce preložimo iz ponve in shranimo.
  5. V isti ponvi segrejemo še preostalo olje (15 ml) in na njem prepražimo čebulo, da porjavi. Ves čas mešamo in solimo.
  6. Na dno namaščenega pekača položimo polovico rezin jajčevcev, nanje pa približno dve tretjini prepražene čebule. Vanjo z žlico vmešamo lečo. Na to posujemo preostalo čebulo in na vrh položimo še druge rezine jajčevcev.
  7. Zmešamo jajce in skuto ter začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.
  8. Prelijemo po musaki in pečemo od 30 do 40 minut. Nato zvišamo temperaturo v pečici in opazujemo skorjo na vrhu musake. Ko je zlato rjavo zapečena, vzamemo iz pečice.
  9. Za uravnotežen obrok postrežemo s solato.

Jušno osnovo lahko naredimo sami, tako da shranimo vodo, v kateri smo kuhali zelenjavo. V 250 ml vode dodamo pol žličke soli. 

Prehranske vrednosti na porcijo:
kalorije ... 289 kcal
beljakovine ... 19 g
maščobe ... 9 g
ogljikovi hidrati ... 26 g
vlaknine ... 10 g
holesterol ... 52 mg
natrij ... 416 mg

Recept in slika sta iz knjige z recepti jedi z nizkim GI in majhno vsebnostjo maščob, ki sta jo napisali dietetičarki Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 3 (Tafelberg).