Musaka z lečo
Sestavine (za 4 osebe):
- 150 ml rdeče leče
- 2 velika sesekljana paradižnika
- 60 ml paradižnikove mezge
- 1 strok česna, olupljen in strt
- 2,5 ml posušenega origana (pol žličke) ali 7,5 ml (pol žlice) svežega origana
- 10 ml jušne osnove, zelenjavne (2 žlički)
- 250 ml vrele vode
- 5 ml sladkorja (1 žlička), če sta paradižnika preveč trpka
- 30 ml oljčnega ali repičnega olja (2 žlici)
- 2 srednje velika jajčevca, obrezana na vrhu in konici
- 1 čebula, olupljena in sesekljana
- 2,5 ml soli (pol žličke)
- 1 jajce
- 200 g svežega sira (skute) z manj maščobe
- sveže mlet črni poper
- nekaj ščepcev muškatnega oreščka
Priprava:
- V ponev damo lečo, paradižnika, paradižnikovo mezgo, česen, origano in muškatni orešček.
- Dodamo jušno osnovo, nato pa še vrelo vodo in pokrito dušimo 20 minut. Po potrebi dodamo sladkor.
- Pečico ogrejemo na 180 °C. Neolupljena jajčevca operemo in narežemo na debele rezine.
- Na zmernem ognju v ponvi ogrejemo 15 ml olja in na njem rahlo popečemo rezine jajčevcev. Dodamo približno 50 ml vode in s tem preprečimo prijemanje na dno. Nato popečene jajčevce preložimo iz ponve in shranimo.
- V isti ponvi segrejemo še preostalo olje (15 ml) in na njem prepražimo čebulo, da porjavi. Ves čas mešamo in solimo.
- Na dno namaščenega pekača položimo polovico rezin jajčevcev, nanje pa približno dve tretjini prepražene čebule. Vanjo z žlico vmešamo lečo. Na to posujemo preostalo čebulo in na vrh položimo še druge rezine jajčevcev.
- Zmešamo jajce in skuto ter začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.
- Prelijemo po musaki in pečemo od 30 do 40 minut. Nato zvišamo temperaturo v pečici in opazujemo skorjo na vrhu musake. Ko je zlato rjavo zapečena, vzamemo iz pečice.
- Za uravnotežen obrok postrežemo s solato.
Jušno osnovo lahko naredimo sami, tako da shranimo vodo, v kateri smo kuhali zelenjavo. V 250 ml vode dodamo pol žličke soli.
Prehranske vrednosti na porcijo:
kalorije ... 289 kcal
beljakovine ... 19 g
maščobe ... 9 g
ogljikovi hidrati ... 26 g
vlaknine ... 10 g
holesterol ... 52 mg
natrij ... 416 mg
Recept in slika sta iz knjige z recepti jedi z nizkim GI in majhno vsebnostjo maščob, ki sta jo napisali dietetičarki Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 3 (Tafelberg).