Suši – japonski zvitki iz norijev
Sestavine (za 10 zvitkov):
- 10 nori lističev
- 372 g kuhanega riža za suši, spranega in ohlajenega
- vasabi
- 10 2,5 cm dolgih lističev na tanko nastrganega korenja
- 90 g kumare brez semen, olupljene in narezane na tanko kot papir
- 60 g rdeče paprike brez semen, narezane zelo na tanko
- 60 g 4 suhi šparglji, kuhani in ohlajeni
- 30 g mesa rakcev
- 60 g kuhanih in olupljenih kozic, narezanih po dolžini na pol in ohlajenih
- 45 g dimljenega lososa
- 45 g surovega lososa za suši
- 60 g surove tunine za suši
- 1/2 majhnega avokada, olupljenega, izkoščičenega in na tanko narezanega
- vloženi ingver
- lahka sojina omaka
Priprava:
- Zberite sestavine. Pripravite en listič nori in ga položite na podlogo za suši s sijočo stranjo navzdol.
- Na polovico norija položite 31 g riža. Z mokrimi prsti riž razporedite na tanko po treh četrtinah lističa. Četrtina brez riža naj bo najdlje od vas. Na sredino lističa nanesite malo vasabija.
- Dodajte zelenjavo ali morske sadeže ali oboje – na tanko in enakomerno po sredi riža. Na vrh položite avokado in koščke vloženega ingverja.
- S pomočjo bambusove podloge in s prsti trdno držite sestavine ter zvijte nori s palcema tako, da se stakneta oba konca lističa. Stisnite skupaj s podlogo, da nastane okrogla oblika in kolut pritisnite ob straneh.
- Tako naredite tudi druge zvitke. Preostalo narezano zelenjavo porabite za okrasitev krožnikov s sušijem.
- Zvitke sušija položite na rezalno desko in z mokrim nožem vsakega razrežite na 6 kosov. Zarežite naravnost navzdol in ne žagajte. Po vsakem rezu očistite nož. Postrezite s sojino omako.
Prehranske vrednosti za 6 kosov:
- kalorije 97 kcal
- beljakovine 6 g
- maščobe 3 g
- ogljikovi hidrati 12 g
- vlaknine 1 g
- holesterol 20 mg
- natrij 72 mg
Recept je bil objavljen na spletni strani s praktičnimi nasveti za vodenje sladkorne bolezni www.ontrackdiabetes.com.