Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Tri zdrave poslastice, enostavne za pripravo

Morda ste tudi vi med prazniki zašli izven okvirov zdrave prehrane in bi se zdaj radi vrnili k zdravim izbiram. Odlično! Vendar ne mislite, da se morate zato odreči priboljškom in enostavnim obrokom. V nadaljevanju vam ponujamo tri recepte za hitro in enostavno pripravo nizkokaloričnega obroka brez sladkorja in škroba, vendar okusnega in hranljivega, sestavine zanj pa so vedno pri roki.

Dobro prehranjevanje ni stvar odrekanja. Gre za uživanje v okusni hrani, ki je tudi zdrava. Če pa ste vajeni jesti industrijsko pripravljeno hrano, ki je polna sladkorja in mastna, na primer krofe, mafine in pite, se boste morali najprej navaditi na naravnejše okuse oziroma na naravno sladkost. Verjemite, da boste tega še veseli. 

 

Puding iz semen oljne kadulje (čija) – za dve porciji (po 240 ml)

Osnovni sestavini tega pudinga so semena oljne kadulje (čija) in kokosovo mleko. V čiji so zdrave vlaknine, kalcij in odličen vir maščobnih kislin omega 3. Vsa ta hranila so povezana z raznovrstnimi koristmi za zdravje – zmanjšujejo vnetne procese v telesu in izboljšajo delovanje srčno-žilnega sistema. S kokosovim mlekom prejmemo še vitamine in minerale, poleg tega pa je brez laktoze. 

Sestavine:

  • 4 žlice (60 ml) semen oljne kadulje
  • 2 lončka (480 ml) kokosovega mleka, z manj ali več maščobe
  • 1 žlička (5 ml) vaniljevega izvlečka
  • 10 borovnic (po želji)
  • malo sesekljanih oreščkov (po želji)
  • sladilo po okusu (stevija)

Vse sestavine porazdelimo med dve skodelici. V naslednjih 10 minutah večkrat dobro premešamo, da se semena ne sprimejo. Nato za eno uro postavimo v hladilnik. Pojemo v petih dneh.

Različice: Lahko dodamo razne vrste sadja in/ali semen, kakavov prah ali izvlečke izbranih arom. Namesto kokosovega mleka lahko uporabimo mandljevega ali sojinega. Če želimo, da je puding gostejši, uporabimo pet žlic (75 ml) čije.

 

Hitri mafin – v eni minuti in eni posodici, za eno porcijo

Avtorica naslednjih dveh receptov je velika ljubiteljica mafinov in kruha, zato je odkrila spodnja dva recepta, ki vsebujeta take sestavine in pripravo teh dobrot, da bodo le komaj zviševale krvni sladkor, saj v njih ni ne sladkorja ne moke. Lanena semena v mafinih zagotavljajo dovolj vlaknin in so podobno kot semena oljne kadulje (čija) združena z zdravimi antioksidanti – z maščobnimi kislinami omega 3. 

V posodici zmešamo suhe sestavine:

  • četrtino lončka (60 ml) mletih lanenih semen (ali zdroba)
  • 1 žličko (5 ml) cimeta
  • 1/2 žličke (2,5 ml) pecilnega praška 

In jih dodamo mokrim sestavinam:

  • 1 jajce
  • 1 žličko (5 ml) vanilje
  • stevijo po okusu (v prahu ali tekoče)
  • nekaj jagodičevja (ali drugega sadja), oreščkov in/ali semen
  • 1 žličko (5 ml) stopljenega masla ali kokosove masti
  1. Vse sestavine temeljito premešamo, tako da nastane gladka zmes. Z mešalno žlico postrgamo po stenah in dnu posode.
  2. Kuhamo eno minuto v mikrovalovni pečici.
  3. Vzamemo iz pečice in posodo obrnemo na krožnik, tako da mafin zdrsne iz nje.

Obožujem mafin s tahinijem. Morda vam bo všeč arašidovo maslo, skuta ali marmelada z malo sladkorja. Če lanena semena jeste bolj redko, začnite z žličko ali dve in postopoma povečujte količino. V tem mafinu je veliko vlaknin. Zato zraven popijemo vsaj dva decilitra tekočine, da jih prebavni sistem lažje obdela.

 

Štručke brez moke (za 6 porcij, ena štručka na porcijo)

Te štručke delam vsak drugi dan, saj se jih moj mož, ki sicer nima sladkorne bolezni, ne more najesti. V štručkah ni sladkorja, moke ali olja, imajo pa veliko vlaknin in zelo malo ogljikovih hidratov. Skrivna sestavina, ki omogoča uravnavanje krvnega sladkorja, je mandljeva moka. 

Sestavine:

  • 1 ¼ lončka (300 ml) mandljeve moke (polnozrnate ali fine)
  • 5 žlic (74 ml) indijskega trpotca v prahu
  • 2 žlički (10 ml) pecilnega praška
  • 1 žlička (5 ml) soli
  • 2 žlički (10 ml) jabolčnega kisa 
  • 1 lonček (240 ml) vrele vode
  • 3 beljaki (ali dve jajci)
  • 2 žlički (5 ml) sezamovih semen (po želji)
  1. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija. V veliki posodi zmešamo suhe sestavine.
  2. Zavremo vodo in jo skupaj z jabolčnim kisom in beljaki (ali jajcema) dodamo suhim sestavinam. Nato mešamo z ročnim mešalnikom približno 30 sekund. Raje kot ročni mešalnik imam leseno kuhalnico, s katero lahko testo močno pregnetem. Pazimo, da ne pregnetemo. Konsistenca testa mora biti nekoliko lepljiva in ne preveč mokra.
  3. Navlažimo roke in iz posode trgamo kepe testa – nastalo jih bo približno šest. Nato jih oblikujemo v majhne štručke in položimo na pekač, namaščen ali obložen s peki papirjem.
  4. S suhimi rokami po vrhu posujemo sezamova semena (po želji).
  5. Pečemo na spodnjem vodilu približno eno uro. Ko so štručke pečene, zazvenijo votlo, če potrkamo po njihovi spodnji strani.

To so moje najljubše jedi z malo ogljikovih hidratov. Naj bo novo leto slastno in hranljivo s srečnimi in zdravimi obroki.