Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Ko sladkorna bolezen postane šef kuhinje

Ali je mogoče, da sladkorna bolezen pomaga vaši družini? Zagotovo je vodenje sladkorne bolezni zahtevno, vendar družinam prinaša tudi edinstveno priložnost za boljše razumevanje dobrega počutja in za skupno oblikovanje bolj zdravih navad, tudi ko nastopi čas za obrok.

Hrana ima v družinskem življenju pomembno vlogo. Kuhinjska miza je središče družine, kraj, kjer se srečamo po napornem dnevu, pa tudi prazniki ne gredo mimo brez mize, obložene s slastnimi jedmi. Recepti se prenašajo iz generacije v generacijo. Ko pa nekega dne domov pridete z diagnozo sladkorna bolezen, se vam zazdi, da je vse to od zdaj za vas prepovedano. Naj vas potolažimo. Zagotavljamo vam, da še vedno lahko uživate v prav vseh naštetih trenutkih z družino. Edino, kar se spremeni, je, kako si lahko s hrano in gibanjem pomagate pri obvladovanju ravni krvnega sladkorja.

V nadaljevanju preberite nekaj o premišljenem kuhanju in pripravi obrokov, prijaznih za sladkorno bolezen. Verjetno boste tudi vi odkrili, da je vaša družina pripravljena na bolj zdravo prehranjevanje.

 

Naj bo hrana prijazna ogljikovim hidratom

Kadar pomislimo na kuhanje z družino, običajno pomislimo na hrano, ob kateri se dobro počutimo. Najsi gre za babičine mesne kroglice ali mamine domače testenine, vonj in okus vam dajeta občutek topline in domačnosti. Vendar pa so sestavine teh jedi manj zdrave, ker vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, škroba, maščob in sladkorjev. Nekaj najbolj priljubljenih takih jedi:

  • rezanci (25–40 g ogljikovih hidratov v porciji),
  • cmoki (10–30 g ogljikovih hidratov v porciji),
  • krompir (32 g ogljikovih hidratov v porciji),
  • pica (26–30 g ogljikovih hidratov v porciji).

K sreči poznamo veliko enostavnih nadomestkov, tako sestavin kot glede priprave, tako da lahko zmanjšamo vpliv takih jedi na krvni sladkor: 

  • Namesto riža ali rezancev iz bele moke vzemite bučke ali katero drugo zelenjavo in iz nje naredite rezance – bolj zdravo, pa še bolj zabavno zaradi živahnejših barv. 
  • Odličen nadomestek za cmoke je pretlačena zelenjava. Namesto mehkega testa pa uporabimo zeljne liste.
  • Če bi v svoji dieti radi kakšno posebno zelenjavo, predlagamo, da ribani sir nadomestite z naribano masleno bučo. 
  • Cvetača je vsestranska sestavina. Lahko jo pretlačite, ocvrete ali popečete – namesto krompirja. Izvrstna je tudi kot podlaga za pico (nadomestek za testo). 
  • Izbirajte prigrizke iz svežih sestavin z malo ogljikovih hidratov. Svež paradižnik s feto, črnim poprom in oljčnim oljem zagotavlja energijo in dobra hranila.

 

Pametno pri maščobah

Pomemben vidik vsake zdrave diete je zmanjšanje vnosa trans- in nasičenih maščob. Zakaj? Ker te maščobe zvišujejo raven holesterola v krvi. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo je tveganje za bolezni srca, srčno kap in infarkt veliko, vendar ga zmanjša prav zmanjšanje uživanja trans- in nasičenih maščob. Najprej poskusite s tem, da najdete nadomestek za maslo in mast. Hidrogenirana olja so žal še slabša od nasičenih maščob. K sreči pa poznamo enostavne zamenjave, na primer olje iz kanole (oljne ogrščice), sončnično olje, avokadovo ali oljčno olje.

 

Vlaknine so vaši prijatelji

Eden od razlogov, zakaj so nam všeč vlaknine, je, da nam po obroku dajo občutek sitosti in zadovoljstva. Seveda poznamo še druge možnosti za potešitev lakote, ne da bi pri tem kršili svoj prehrambni načrt. Vlaknine so izvrstno hranilo, ker jih telesu ni treba razgraditi, da se počutimo site, zato tudi ne vplivajo na porast krvnega sladkorja. Odličen vir vlaknin so sadje, zelenjava, žita in stročnice. Z njimi so obroki še vedno lahko slastna pojedina. 

 

Nadomestki za sladkor

Medtem ko kar nekaj dejavnikov upočasnjuje absorpcijo ogljikovih hidratov v krvni obtok, sladkor v hrani in pijačah takoj zviša raven glukoze v krvi. Kadar kuhate kaj sladkega, bi bilo zato dobro, da namesto sladkorja uporabite nadomestek, kot je stevija. Poleg tega lahko raven sladkorja znižate, ne da bi s tem vplivali na okus jedi, na primer z medom ali javorovim sirupom. Priljubljena nadomestka za sladkor sta še jabolčna čežana in banana, še posebno v pecivu. 

Skupni obrok je eno najlepših doživetij z ljudmi, ki jih imamo radi. Za vse družinske člane, tako tiste s sladkorno boleznijo kot za tiste brez nje, je skupna priprava zdravih obrokov lahko nov način zabave in dobrega počutja – in to pri nečem, v čemer ste uživali že do zdaj.

Delite

Shranjeno v: