Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Poskrbite zase: 10 toplih napitkov za hladne dni

Nekaj najboljšega v hladnih in mrzlih dneh: toplina sopare nad skodelico slastnega. Nizkokalorični napitki z malo ogljikovih hidratov so vedno najboljši. Za vas smo zbrali nekaj zdravih in priljubljenih edinstvenih toplih napitkov. 

 

Pri tistih, v katerih je tudi kaj alkohola, ponovimo preprosto usmeritev glede mere pri količini: za moške se ne priporoča več kot dve merici na dan (npr. 2 dcl vina ali jabolčnika), za ženske pa pravijo, da je dovolj ena merica (npr. 1 dcl vina ali česa podobnega).

 

Maroški čaj

Vroč zeleni čaj lahko velikodušno obogatimo s peščico sveže mete in malo sladkorja: 

 

Spenjeno mandljevo mleko z dišavami

V toplo mandljevo mleko zamešamo žličko meda in dodamo slastne začimbe, npr. kurkumo, cimet in muškatni orešček, lahko tudi pol žličke vaniljevega ekstrakta. Za ta napitek bomo verjetno želeli še posebej veliko skodelico.

 

Kava z ingverjem 

Ko si boste zaželeli krepkejšo kavo, ji le dodajte sveže nariban ingver in sladilo za poudarek okusa. Tako preprosto, pa tako odštekano. 

 

 

Kuhan jabolčnik

Sezona jabolk s seboj prinese tudi topel in začinjen jabolčnik. Poiščite zelo dober jabolčnik (jabolčno vino), takega brez dodanega sladkorja, in mu dodajte vsaj cimet in klinčke, lahko pa še kaj.. Lahko naredimo tudi topli napitek iz svežih jabolk in cimeta.

 

Limonada z ingverjem 

Okusi agrumov in ingverja se izvrstno ujemajo, še posebno če napitek segrejemo ter okrasimo s palčko cimeta in kakšnim klinčkom. 

 

Vroč pravi čaj

Najboljši pravi čaj je pekoč, oster in sladek hkrati – ter narejen iz posušenih in natrganih rastlinskih delov. Ko enkrat spoznamo, kako enostavno je, nočemo več čajnih pripravkov v prahu.

 

Zdi se, da so vsi ti topli napitki primerni za razvajanje v nedeljskem jutru. Kaj pa človek s sladkorno boleznijo lahko spije v soboto zvečer? Poskusite katerega od naslednjih toplih napitkov z alkoholom in se poigravajte s svojimi dodatki. Pri tem ne smemo pozabiti na to, da alkohol povzroči hitro znižanje ravni glukoze v krvi, saj zavre nastajanje glukoze v jetrih (tudi zato, ker se jetra ukvarjajo z odplakovanjem toksinov iz telesa, torej tudi alkohola in zdravilnih učinkovin). Če ste ob tem pomislili, da bi si z alkoholom lahko znižali previsoko raven glukoze v krvi, previdno – učinki alkohola so precej nepredvidljivi, zato vam tega ne priporočamo.

 

Osnovna usmeritev glede pitja alkoholnih pijač tako za ljudi s sladkorno boleznijo kot tudi brez nje je:

  • ženske naj ne spijejo več kot ene pijače na dan (malo pivo ali en deciliter in pol vina),
  • moški pa ne več kot dveh (dveh decilitrov) alkoholnih pijač na dan.

 

Topli napitek z viskijem (tudi Hot Toddy)

Vsi ogljikovi hidrati v tem priljubljenem zimskem koktajlu so v medu, s katerim sladimo topel bourbon (viski). Ljudsko prepričanje nas uči, da napitek koristi ob gripi in prehladu. Nismo prepričani, da je to res, zagotovo pa je zabavno preizkusiti, ali drži.

 

Topla limonada z medom in vodko 

Limonada z dodano vrednostjo – ravno prav topla, da je popolna, in z dodatkom najljubših zimskih dišav, meda in cimeta. Sestavine naj bodo v naslednjem razmerju: pol skodelice meda, štiri skodelice vode, ena limona (naribana lupinica, nato preostanek limone, narezan na rezine), ena ali dve cimetovi palčki, vodke le za okus (npr. dve žlici), lahko dodate še svež ingver. Vse razen vodke in limoninih rezin damo v lonec in segrevamo. Pustimo rahlo vreti od 30 do 45 minut. Nato nalijemo v skodelice ter dodamo rezine limone in vodko (le za okus).

 

Medeno vino 

Tudi če mu pravite kuhano vino ali kuhanček, zagotovo drži, da je toplo, da je v njem vino in da ga pustite počasi greti s cimetom, klinčki in agrumi – zadiši po vsej hiši. 

Nekaj najboljšega v hladnih in mrzlih dneh: toplina sopare nad skodelico slastnega. Nizkokalorični napitki z malo ogljikovih hidratov so vedno najboljši. Za vas smo zbrali nekaj zdravih in priljubljenih edinstvenih toplih napitkov. 

 

Pri tistih, v katerih je tudi kaj alkohola, ponovimo preprosto usmeritev glede mere pri količini: za moške se ne priporoča več kot dve merici na dan (npr. 2 dcl vina ali jabolčnika), za ženske pa pravijo, da je dovolj ena merica (npr. 1 dcl vina ali česa podobnega).

 

Maroški čaj

Vroč zeleni čaj lahko velikodušno obogatimo s peščico sveže mete in malo sladkorja: 

 

Spenjeno mandljevo mleko z dišavami

V toplo mandljevo mleko zamešamo žličko meda in dodamo slastne začimbe, npr. kurkumo, cimet in muškatni orešček, lahko tudi pol žličke vaniljevega ekstrakta. Za ta napitek bomo verjetno želeli še posebej veliko skodelico.

 

Kava z ingverjem 

Ko si boste zaželeli krepkejšo kavo, ji le dodajte sveže nariban ingver in sladilo za poudarek okusa. Tako preprosto, pa tako odštekano. 

 

 

Kuhan jabolčnik

Sezona jabolk s seboj prinese tudi topel in začinjen jabolčnik. Poiščite zelo dober jabolčnik (jabolčno vino), takega brez dodanega sladkorja, in mu dodajte vsaj cimet in klinčke, lahko pa še kaj.. Lahko naredimo tudi topli napitek iz svežih jabolk in cimeta.

 

Limonada z ingverjem 

Okusi agrumov in ingverja se izvrstno ujemajo, še posebno če napitek segrejemo ter okrasimo s palčko cimeta in kakšnim klinčkom. 

 

Vroč pravi čaj

Najboljši pravi čaj je pekoč, oster in sladek hkrati – ter narejen iz posušenih in natrganih rastlinskih delov. Ko enkrat spoznamo, kako enostavno je, nočemo več čajnih pripravkov v prahu.

 

Zdi se, da so vsi ti topli napitki primerni za razvajanje v nedeljskem jutru. Kaj pa človek s sladkorno boleznijo lahko spije v soboto zvečer? Poskusite katerega od naslednjih toplih napitkov z alkoholom in se poigravajte s svojimi dodatki. Pri tem ne smemo pozabiti na to, da alkohol povzroči hitro znižanje ravni glukoze v krvi, saj zavre nastajanje glukoze v jetrih (tudi zato, ker se jetra ukvarjajo z odplakovanjem toksinov iz telesa, torej tudi alkohola in zdravilnih učinkovin). Če ste ob tem pomislili, da bi si z alkoholom lahko znižali previsoko raven glukoze v krvi, previdno – učinki alkohola so precej nepredvidljivi, zato vam tega ne priporočamo.

 

Osnovna usmeritev glede pitja alkoholnih pijač tako za ljudi s sladkorno boleznijo kot tudi brez nje je:

  • ženske naj ne spijejo več kot ene pijače na dan (malo pivo ali en deciliter in pol vina),
  • moški pa ne več kot dveh (dveh decilitrov) alkoholnih pijač na dan.

 

Topli napitek z viskijem (tudi Hot Toddy)

Vsi ogljikovi hidrati v tem priljubljenem zimskem koktajlu so v medu, s katerim sladimo topel bourbon (viski). Ljudsko prepričanje nas uči, da napitek koristi ob gripi in prehladu. Nismo prepričani, da je to res, zagotovo pa je zabavno preizkusiti, ali drži.

 

Topla limonada z medom in vodko 

Limonada z dodano vrednostjo – ravno prav topla, da je popolna, in z dodatkom najljubših zimskih dišav, meda in cimeta. Sestavine naj bodo v naslednjem razmerju: pol skodelice meda, štiri skodelice vode, ena limona (naribana lupinica, nato preostanek limone, narezan na rezine), ena ali dve cimetovi palčki, vodke le za okus (npr. dve žlici), lahko dodate še svež ingver. Vse razen vodke in limoninih rezin damo v lonec in segrevamo. Pustimo rahlo vreti od 30 do 45 minut. Nato nalijemo v skodelice ter dodamo rezine limone in vodko (le za okus).

 

Medeno vino 

Tudi če mu pravite kuhano vino ali kuhanček, zagotovo drži, da je toplo, da je v njem vino in da ga pustite počasi greti s cimetom, klinčki in agrumi – zadiši po vsej hiši.