Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Zdrava prehrana

Kot oseba s sladkorno boleznijo vsak dan sprejemate pomembne odločitve o svoji prehrani. Na vašo raven glukoze v krvi najbolj vpliva hrana.

S tem izzivom se lahko spoprimete tako, da obroke načrtujete in izbirate ustrezna živila, kadar jeste doma, nakupujete živila ali pa obedujete zunaj. Če pri načrtovanju sodelujete s svojim zdravnikom oziroma diplomirano medicinsko sestro ter se poučite o prehrani in vplivu živil na raven glukoze v krvi, lahko načrtovanje obrokov spremenite v prijetno izkušnjo.

Večina živil se v sladkor oziroma glukozo spremeni, preden pride v krvni obtok. Insulin pomaga glukozi, da iz krvnega obtoka pride v celice, npr. v mišične celice in v možganske, kjer se porabi kot vir energije. Brez insulina, ki glukozi omogoči vstop v celice, vaše telo ne dobi hranil, ki jih potrebuje. Neporabljena glukoza ostane v krvnem obtoku in poškoduje telesne sestavine.

S prehranjevanjem telesu pravzaprav dovajate gorivo. Raven glukoze v krvi po obroku se zviša. Naloga insulina je, da glukozo iz krvnega obtoka premakne v celice, kjer se ta glukoza porabi.

Načrtovanje, kaj, kdaj in koliko pojesti, je pomembno pri ohranjanju ravni glukoze v območju, ki vam ga je določil vaš zdravnik.