Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Potujte pametno

Težko pričakovane počitnice so končno pred vami – zaslužite si oddih. Medtem ko pripravljate prtljago in iščete potni list ali ključe (mimogrede, ste pogledali v shrambo?), vam ponujamo še osnovne smernice za nepozaben dopust brez nevšečnosti.

Na poti

  • Če potujete z avtom, avtobusom, letalom ali vlakom, vedno imejte svoja zdravila in pripomočke za vodenje sladkorne bolezni pri sebi, v ročni prtljagi.
  • Če potujete z letalom, je zelo pomembno, da so vaša zdravila v originalni ovojnini, igle in brizge pa zaščitene s kapico in zraven insulina. Tudi lancete morajo biti zaščitene s kapico in zraven merilnika za merjenje ravni glukoze v krvi.
  • Načrtujte obroke. Ne glede na ponudbo prevoznika vedno imejte s seboj prigrizke. Tako vas nepričakovani zastoji in zamude ne morejo presenetiti.
  • Poskrbite za prekrvitev in preprečite nastajanje strdkov – ne ostajajte dolgo v istem položaju. Večkrat pretegnite noge, če potujete z avtom, in se po vozilu sprehodite, če potujete z avtobusom, letalom ali vlakom.

Na počitnicah

Nekaj pomembnih počitniških opozoril:

  • Poskrbite za dobro zaščito pred soncem, da preprečite izsuševanje kože.
  • Dobro poskrbite za svoje noge: izberite udobne čevlje, ne hodite bosi po plaži ali vodi in pregledujte stopala, da pravočasno opazite žulje, otiščance in poškodbe.
  • Ne pozabite, da prepovedane hrane ni – vsa umetnost je v uravnoteženi prehrani. Pomembno je vedeti za vsebnost ogljikovih hidratov in glikemični indeks (GI). Prednost dajte živilom z nizkim GI (počasneje prebavljivi ogljikovi hidrati), saj omogočajo boljše obvladovanje ravni glukoze v krvi. Živila z visokim GI (hitro prebavljivi ogljikovi hidrati) pa so nujna ob hipoglikemiji.
  • Zlata pravila: omejite uživanje sladkorja, uživajte v zeleni zelenjavi, ne pretiravajte s škrobnimi živili in pijte veliko vode. Na dopustu vas bo verjetno zapeljala tudi alkoholna pijača – tega vam ne branimo, le pogosteje in še bolj skrbno si ob tem merite raven glukoze v krvi.
  • Ste na počitnicah telesno zelo aktivni? Dobro! S seboj vedno vzemite dovolj prigrizkov in si pogosteje merite raven glukoze v krvi. Še najpomembnejše pa je, da poznate svoje meje.
  • In končno, svoj merilnik, zdravila in testne lističe imejte shranjene v temnem in suhem okolju (izolirne torbice so odlične).

Dovolj nasvetov in opozoril. Zdaj je čas za sprostitev in nove nepozabne trenutke. Uživajte!

Canadian Diabetes Care Guide, “Travelling with diabetes”: http://www.diabetescareguide.com/travelling-with-diabetes/. Accessed April 9, 2014.
Diabetes Québec, “Le voyageur diabétique”: http://www.diabete.qc.ca/html/vivre_avec_diabete/voyageur.html. Accessed April 9, 2014.
American Diabetes Association, “When you travel”: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/when-you-travel.html. Accessed April 9, 2014.