Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Zakaj priljubljena dejavnost ni nujno telesna vadba

Za začetek: ne pišemo o telesni vadbi, ampak o tem, da se imamo fajn in da se dobro počutimo. Navsezadnje nam dejavnosti, če gre za porabo nekaj krvnega sladkorja, res ni treba reči telesna vadba ali športna dejavnost. Prav zato zagotovo šteje tudi delanje sneženega moža ali tekanje za frizbijem skupaj s psom.

Poleg tega je vsako gibanje dobro tudi za čustveno stanje. Biti fizično dejaven izboljša voljo in samopodobo ter celo pomaga odpraviti občutke tesnobe in depresije. Ni tako slabo, kajne?

Pričujoče vrstice torej ne govorijo o vadbi. Ampak obravnavajo to, kar imate radi. V čem uživate? Preizkusite nekaj zabavnih načinov, kako se gibati (pa temu ni treba reči telesna vadba):

  • Narava — Sprehodite se po bližnjem gozdu ali parku. Sprehod je lahko čudovit v vsakem letnem času. Tudi če sneži, se odločite in pogumno stopite v sneg.
  • Otroci — Ni boljšega kot smejati se na ves glas in brez posebnega razloga, tudi če niste več otrok. Pozabite na dostojanstvo, če temu tako rečemo, in se pridružite otrokom v njihovi brezskrbnosti. Igrajte odbojko z baloni ali naredite šotor. Naredite snežene kepe in se nato okepajte. Presenečeni boste, kako se lahko spotite, tudi če se igrate zunaj na mrzlem. Če je le premrzlo, priporočamo obisk športnih dvoran – za drsanje, plezanje, plavanje in druge vodne športe.
  • Živali — Prostovoljec v bližnjem zavetišču za živali ali reševalec. Med nami je veliko kosmatih prijateljev, ki jih je treba peljati na sprehod ter jim nameniti čas za igro in pozornost. Tako dosežemo t. i. win-win situacijo – kosmatinec je deležen pozornosti in igre, človek pa gibanja. Nemogoče je biti slabe volje, kadar se igramo s prisrčnim kužkom.
  • Ljudje — V redu, morda vas mučijo alergije ali vas moti pasji lajež. Če pa se radi družite z ljudmi, poiščite društva ali tečaje v najbližji telovadnici ali plesnem studiu. Ali ne bi ne s psi ne med ljudi? Morda bi se morali vpisati na kickboxing. Malo razigranega prerivanja in boksanja je še en način za boljše razpoloženje.
  • Samota — Vam ni ne za družbo otrok, ne živali, ne drugih ljudi? Včasih je najboljši kraj najbližje, v vaši glavi – užijte nekaj miru in tišine. Če se želite pogovarjati sami s seboj, si dajati spodbudo v samoti, poskusite s hojo na tekalni stezi, plavanje, dvigovanje uteži, vrtnarjenje (v lepem vremenu) ali vadbo po videonavodilih ali mobilni aplikaciji. Predvsem slednje ponujajo široko paleto vadb za sprostitev, gibanje in bistrenje uma.

Bi si radi zamislili še več? Hoja po stopnicah, pešačenje do pisarne, čiščenje in pospravljanje hiše, raztezne vaje na otroškem igrišču, medtem ko se otroci igrajo na igralih, igranje na glasbila, s kolesom v službo, parkiranje malo dlje od najbližjih vrat, zabava s plesom, aktivni piknik … Veliko je možnosti, bistveno pa je – ni pomembno, kaj delate, ampak da se le zavedate, da tudi vaše noge lahko pripomorejo k vašemu dobremu razpoloženju in zadovoljstvu.

 

Vir:

Mayo Clinic Staff. Depression and anxiety: Exercise eases symptoms [Internet]. 2017 Sep 17 [cited 2018 Jan 5]. Rochester, Minnesota. Available from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/depre....