Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Cvetačna juha

Sestavine za eno osebo:

  • 200 ml mleka brez maščobe
  • 65 ml vode
  • 1/2 stroka česna
  • 1/4 mlade čebule
  • 0,65 ml mlete kumine
  • 1,25 ml mlete kurkume
  • 0,65 ml soli
  • 1/4 očiščene glave cvetače (približno 200 g)
  • 3,75 ml oljčnega olja
  • 3,75 ml naribanega parmezana 
  • 1/4 rezine belega kruha
  • 1/2 sesekljane pečene slanine z odstranjeno maščobo (ali z zelo malo mastnega dela, manj slane) 
  • sveže mlet črni poper

 

Priprava:

  1. Pečico ogrejte na 200 °C.
  2. V posodo zlijte mleko in vodo.
  3. Česen olupite in ga grobo nasekljanega stresite k mleku in vodi.
  4. Dodajte še nasekljan beli del mlade čebule, zelenega pa shranite za pozneje.
  5. Začinite s kumino in kurkumo ter solite in poprajte.
  6. Cvetačo narežite na manjše kose in jih stresite v juho. Nato zavrite in kuhajte delno pokrito 20 minut, da se cvetača zmehča.
  7. Medtem v kozici zmešajte olje, parmezan in poper po okusu.
  8. Kruh narežite na kocke in jih premažite s parmezanovo mešanico. Nato kocke razporedite po pekaču in pecite 15 ali 20 minut, da postanejo lepo rjave in hrustljave. Med pečenjem kruhove kocke obrnite vsaj dvakrat.
  9. Sesekljano slanino popecite na srednjem ognju (s pomočjo pršila). Odstavite.
  10. Zdaj narežite še zeleni del mlade čebule.
  11. Juho spasirajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Po želji dodajte poper in ponovno zavrite.
  12. Juho postrezite v krožniku ter jo okrasite s sesekljano mlado čebulo, hrustljavimi kruhovimi kockami in slanino. 

 

Prehranske vrednosti v eni porciji:
kalorije 200 kcal
beljakovine 14 g
maščoba 6 g
ogljikovi hidrati 20 g
vlaknine 5 g
holesterol 10,7 mg
natrij 536 mg

Recept in slika sta prevedena iz kuharske knjige z recepti, v katerih so živila z nizkim GI in malo maščobe: avtorici Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 3 (izdano pri: Tafelberg).