Cvetačna juha
Sestavine za eno osebo:
- 200 ml mleka brez maščobe
- 65 ml vode
- 1/2 stroka česna
- 1/4 mlade čebule
- 0,65 ml mlete kumine
- 1,25 ml mlete kurkume
- 0,65 ml soli
- 1/4 očiščene glave cvetače (približno 200 g)
- 3,75 ml oljčnega olja
- 3,75 ml naribanega parmezana
- 1/4 rezine belega kruha
- 1/2 sesekljane pečene slanine z odstranjeno maščobo (ali z zelo malo mastnega dela, manj slane)
- sveže mlet črni poper
Priprava:
- Pečico ogrejte na 200 °C.
- V posodo zlijte mleko in vodo.
- Česen olupite in ga grobo nasekljanega stresite k mleku in vodi.
- Dodajte še nasekljan beli del mlade čebule, zelenega pa shranite za pozneje.
- Začinite s kumino in kurkumo ter solite in poprajte.
- Cvetačo narežite na manjše kose in jih stresite v juho. Nato zavrite in kuhajte delno pokrito 20 minut, da se cvetača zmehča.
- Medtem v kozici zmešajte olje, parmezan in poper po okusu.
- Kruh narežite na kocke in jih premažite s parmezanovo mešanico. Nato kocke razporedite po pekaču in pecite 15 ali 20 minut, da postanejo lepo rjave in hrustljave. Med pečenjem kruhove kocke obrnite vsaj dvakrat.
- Sesekljano slanino popecite na srednjem ognju (s pomočjo pršila). Odstavite.
- Zdaj narežite še zeleni del mlade čebule.
- Juho spasirajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Po želji dodajte poper in ponovno zavrite.
- Juho postrezite v krožniku ter jo okrasite s sesekljano mlado čebulo, hrustljavimi kruhovimi kockami in slanino.
Prehranske vrednosti v eni porciji:
kalorije 200 kcal
beljakovine 14 g
maščoba 6 g
ogljikovi hidrati 20 g
vlaknine 5 g
holesterol 10,7 mg
natrij 536 mg
Recept in slika sta prevedena iz kuharske knjige z recepti, v katerih so živila z nizkim GI in malo maščobe: avtorici Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 3 (izdano pri: Tafelberg).