Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako preživeti srednjo šolo – ponovno

Zdi se, da je minilo že sto let, odkar ste hodili v srednjo šolo. Glasba, ki ste jo takrat poslušali, je danes zastarela. Fotografija vašega dekleta in njene pričeske pa sproža salve smeha. 

Zdaj morate skozi vse to ponovno s svojim najstnikom. Odkar je vaš otrok najstnik, se je veliko spremenilo – tudi vodenje sladkorne bolezni. Želi voziti avto, s prijatelji v restavracijo in se podati dlje od doma. Tudi če ste načrtovali že vse, kar se vam lahko zgodi, je gotovo ostalo še kaj, česar niste mogli pričakovati. Kaj na primer? Pa poglejmo …

 

Hormoni in obvladovanje krvnega sladkorja ne gredo skupaj

Hormoni lahko povzročijo precejšnjo zmešnjavo tudi s krvnim sladkorjem, saj telo naredijo odpornejše na insulin ali raven glukoze v krvi nepričakovano zvišujejo in znižujejo. Najboljša rešitev je redno merjenje ravni glukoze v krvi. In ne vznemirjajte se preveč, če ne ugotovite vzroka za zvišanje ali znižanje krvnega sladkorja. 

 

Pogovarjajte se o lepoti

Najstniška leta so glede čustev kot minsko polje. Zato nekateri otroci pojedo premalo in preveč telovadijo, ali pa jemljejo manj insulina, da bi tako izgubili nekaj kilogramov. To imenujemo diabulimija. Skrbno opazujte svojega otroka – še posebno če imate hčer – in bodite pozorni na uravnotežen in zdrav življenjski slog. 

 

Resno o tveganjih

Več kot 10 odstotkov srednješolcev kadi, približno tretjina ameriških srednješolcev pa redno uživa alkohol. Verjetno se strinjamo, da gre za dve slabi navadi za kogar koli, še večje tveganje pa to predstavlja za nekoga s sladkorno boleznijo. Tobak povečuje tveganje za bolezni srca in težave s prekrvitvijo. Uživanje alkohola ali drog lahko vpliva tudi na raven krvnega sladkorja, prekrije prenizko raven, tako da ljudje ne morejo pravočasno poskrbeti zase. Čeprav sladkorne bolezni načeloma ne uporabljamo za izgovor, da česa ne naredimo, nam kljub temu pride prav v tem primeru. 

 

Bodite pripravljeni na vse

Nizka raven glukoze v krvi pri vožnji avtomobila je zelo nevarna. Zmenki so stresni. Spolnost prinaša svoj niz tveganj. Zaskrbljenost zaradi vpisa na fakulteto in sprejemnih izpitov lahko moti spanje. Nekatere prepreke so velike, druge lažje obvladljive. Bodite pripravljeni na pogovor o vsem, tudi na to, da se boste morali kdaj prilagoditi. Priporočamo, da prebirate članke o tem na spletu, na primer na spletnih straneh Accu-Chek.

JDRF. Teen Toolkit [Internet]. New York: 2013 [pridobljeno 14. decembra 2017]. Dosegljivo na: http://www.jdrf.org/wp-content/uploads/2013/10/JDRFTEENTOOLKIT.pdf.

Rapaport L. Worldwide, more than 10 percent of young teens are smokers [Internet]. Reuters. 16. junij 2017 [pridobljeno 9. januarja 2018]. Dosegljivo na: https://www.reuters.com/article/us-health-teens-smoking/worldwide-more-than-10-percent-of-young-teens-are-smokers-idUSKBN1972T5.

Office of Adolescent Health. United States Adolescent Substance Abuse Facts [Internet]. U.S. Department of Health & Human Services. Zadnji pregled: 25. januar 2017 [pridobljeno 20. decembra 2017]. Dosegljivo na: https://www.hhs.gov/ash/oah/facts-and-stats/national-and-state-data-sheets/adolescents-and-substance-abuse/united-states/index.html.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diabetes, Heart Disease, and Stroke [Internet]. Februar 2017 [pridobljeno 20. decembra 2017]. Bethesda, Maryland. Dosegljivo na: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/heart-disease-stroke.

Intermountain Health Care, Primary Children’s Diabetes Clinic, Stanford University School of Medicine. DRINKING, DRUGS and DIABETES: Do You Know? [Internet]. Intermountain Healthcare: Salt Lake City, UT. Februar 2017 [pridobljeno 20. decembra 2017]. Dosegljivo na: https://intermountainhealthcare.org/-/media/files/health-info/grad-program/alcohol-and-drugs_revised.pdf?la=en.