Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

O sladkorni bolezni tudi v šoli

Je vaš otrok prvošolček? Je začel obiskovati novo šolo ali morda zamenjal razred? Če ima tudi sladkorno bolezen, je eno gotovo: slej ko prej bo moral z ljudmi okrog sebe govoriti o sladkorni bolezni. Pripravili smo nekaj nasvetov za kar najlažje sporazumevanje o tej bolezni.

Zgradite zaupanje
Za nekatere je pogovor o sladkorni bolezni nekaj naravnega, za druge pa ne. Otroci ne želijo, da se jih obravnava drugače kot druge, ker se bojijo zavrnitve in posmehovanja. Pomembno pa je, da se o stvareh že doma pogovarjamo odprto, tako da se otroku ne bo treba niti v drugem okolju sramovati tega, da ima sladkorno bolezen. Potrudite se, da se otrok zaveda, da lahko počne vse, kar počnejo drugi otroci, le vse je treba malo bolj pozorno načrtovati.

Opredelite prednosti in načela
Seveda je pogovor o sladkorni bolezni bolj ali manj zahteven glede na starost otroka. Naj navedemo nekaj pomembnih stvari, ki jih mora vedeti, da bo lažje živel in se o tem pogovarjal tudi v šoli:

  • kakšno je vsakodnevno življenje s sladkorno boleznijo (merjenje ravni glukoze v krvi, zdrava prehrana, zdravila)
  • kaj se zgodi, kadar je raven glukoze v krvi previsoka ali prenizka, in kaj takrat storiti
  • zakaj potrebuje dodatne prigrizke in pijačo

Prosite za pomoč
Nekaj ljudi v šoli mora biti o tem, da ima vaš otrok sladkorno bolezen, nujno obveščenih: otrokov učitelj, vodstvo šole, voznik šolskega avtobusa, medicinska sestra, najbližji prijatelji. Le če bodo vedeli, bodo v nujnem primeru lahko tudi primerno ravnali in ukrepali.

Mlajši otroci včasih težje najdejo besede, s katerimi bi govorili o svoji bolezni. V takem primeru prosite otrokovega učitelja ali šolsko medicinsko sestro (na primer), da otrokovim sošolcem razloži osnovna dejstva o sladkorni bolezni. Tako bo vaš otrok občutil podporo in v danem položaju se bo počutil bolj varnega.

Naj sklenemo
Šolanje je za vašega otroka izjemna pustolovščina in sladkorna bolezen ne sme preprečiti teh prijetnih ur. Če boste otroka že v zgodnjih letih poučili o njegovi bolezni, bo s tem izgradil tudi samozavest in samostojnost, kar bo potreboval vse življenje. Ali je še kaj vrednejše od tega? Srečno v šoli!

AboutKidsHealth, “School-Aged Children with Diabetes”: http://www.aboutkidshealth.ca/en/resourcecentres/diabetes/athome/growthdevelopment/pages/school-aged-children-with-diabetes.aspx. Accessed February 13, 2015. 
AboutKidsHealth, “Teenagers with Diabetes”: http://www.aboutkidshealth.ca/en/resourcecentres/diabetes/athome/growthdevelopment/pages/teenagers-with-diabetes.aspx. Accessed February 13, 2015. 
Diabetes Québec, “Diabetes at School”: http://www.diabete.qc.ca/en/understand-diabetes/practice/school-and-daycare/diabetes-at-school. Accessed February 13, 2015.
Jean Coutu, “Diabetes and school: how to prepare your child”: http://www.jeancoutu.com/en/health/health-tips/diabetes-and-school-how-to-prepare-your-child/. Accessed February 13, 2015.
Roche, “How Teens Can Talk to Their Friends About Diabetes”: http://www.accu-chekdiabeteslink.com/how-teens-can-talk-to-their-friends-about-diabetes.html. Accessed February 13, 2015.
Roche, “Talking About Diabetes at School”: http://www.accu-chekdiabeteslink.com/talking-about-diabetes-at-school.html. Accessed February 13, 2015.