Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

10 napak, ki jih delamo vsi in si jih lahko odpustimo

Nihče ni popoln. Če se vam zgodi, da naredite katero od v nadaljevanju naštetih napak, si lahko takoj odpustite in greste naprej.

1. Če ne pojeste zajtrka

Po osemurnem spanju je raven glukoze v krvi navadno višja od idealne. Kadar je telo lačno, začne shranjevati maščobo. Za ljudi s sladkorno boleznijo to ni najboljša novica, sploh če poskušate urediti raven glukoze v krvi ali zmanjšati telesno težo. Naše babice so imele prav: zajtrk je še vedno najpomembnejši obrok v dnevu. Če se vam zjutraj mudi, s seboj vzemite vsaj kaj na hitro. Že košček sadja in nekaj mandljev je bolje kot nič.

2. Pretiravanje z ukrepanjem ob nizkem krvnem sladkorju
Omotičnost, tresenje in potenje – nizek krvni sladkor ni zabaven. Velika je skušnjava, da ga na hitro zdravimo s kokakolo, vendar ta hitra rešitev ni tudi najbolj učinkovita. Bolje je ukrepati postopno in potrpežljivo doseči spet normalno raven glukoze v krvi.

3. Ugibanje ogljikovih hidratov

Morda si mislite, da ste stari maček za štetje ogljikovih hidratov. Morda celo res ste. Dobro je vedeti dovolj, da lahko ugibate, še bolje (in bolj varno) pa je vzeti si čas, prebrati oznake in si odmeriti primerno količino.

4. Če vprašanja ne zastavite, pa ste hoteli

Vam je to znano? Bližate se koncu obiska pri zdravniku, imate vprašanje, vendar se vam zdi, da se zdravniku mudi, zato se mu le nasmehnete in se poslovite. Če mislite, da vaše vprašanje ne more počakati, je vedno bolje, da ga postavite. Če pa ste podlegli pritisku (ali preprosto pozabili), še vedno lahko telefonirate v ambulanto, ko se vrnete domov.

5. Uživanje nenadzorovane količine hrane

Uživate bolj zdravo hrano, in to je odlično! Ker pa jeste bolj zdravo, to še ne pomeni, da lahko pojeste toliko, kolikor si želite. Količina je še vedno pomembna. 

6. Če si pred merjenjem ne umijete rok

Recimo, da ste lupili pomarančo, potem pa ste si kmalu izmerili raven glukoze v krvi. Ostanki sadja na vaših prstih lahko povzročijo neobičajno visoko meritev. Le voda z malo mila je vse, kar potrebujete za zanesljivo točne rezultate merjenja. 

7. Ponovno nagrajevanje samega sebe s hrano

Bili ste na igrišču in trdo delali, zato menite, da si zaslužite nagrado. Vsake toliko časa? Seveda. Vsakokrat, ko pridete iz telovadnice? Raje ne. 

8. Poskušati biti popolni

Nihče ni popoln. Morda najbogatejši, najbolj zdrav in najlepši človek na svetu? Ne, ni popoln. Če se kaznujete za vsako najmanjšo napako, lahko obupate in izgubite svojo zagretost. Uganite, kaj sledi? Delate še več napak. Ne obremenjujte se z malenkostmi, in kmalu boste ugotovili, da ste na splošno izvrstni.

9. Če ne spremenite infuzijskega mesta 

Vse nas kdaj zgrabi lenoba. Mesto za vstavitev infuzijskega seta je najbolje zamenjati na dva ali tri dni. Če tega niste storili niti četrti dan, še ne bo konec sveta, vendar so možna tveganja, če ostane predolgo na enem mestu. Na vzdraženih mestih je na primer učinek insulina slabši. 

10. Če greste od doma brez dodatnega infuzijskega seta 

Če bo vaš dan že tako naporen, je zadnja stvar, ki si jo želite, da bi morali hiteti domov, ker se vam je iztaknila cevka. Poskrbite, da bo rezervni set vedno z vami, in zabave ali dela ne bo treba prekinjati.