Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Higiena in lepota s sladkorno boleznijo

Eden od vidikov vodenja sladkorne bolezni, ki ga pogosto prezremo, je osebna higiena, čeprav je prav tako pomembna kot prehrana in gibanje. Če smo čisti,  dišimo in se počutimo lepe, potem smo tudi bolj samozavestni in nam  stres pride manj do živega. Uživamo že ob misli na dolgo kopel z mehurčki, mehko brisačo, vtiranje dišeče kreme po celotnem telesu, sploh če si to lahko v miru privoščimo zjutraj. Kljub temu marsikateri dan le hitimo iz enega trenutka v drugega, in dan je naenkrat pri koncu. Za nami je hitra jutranja prha, na hitro nanesena krema po telesu, hitri pregled telesa ali pa celo vse skupaj kar preskočimo. Toda, ob sladkorni bolezni tipa 2, se morda naučimo, kako pomembna je pozornost do lastnega telesa. V pričujočem prispevku poglejmo nekaj dobrodošlih navad, ki niso odveč niti v najbolj obremenjenem dnevu ali tednu. 

 

Zavestno pitje vode

Zadostna hidriranost zmanjša možnost nastanka glivičnih okužb, ki so možne ob sladkorni bolezni. Poleg tega je ob zadostni hidriranosti želja po hrani lahko veliko bolj nadzorovana, tako da nas ne napade volčja lakota. Obstajajo tudi aplikacije za pametne telefone, ki nam pomagajo spremljati vnos vode. Lahko pa preprosto preverite barvo svojega seča – strokovnjaki priporočajo, da je čim svetlejša.

 

Redno pregledovanje nog

O pedikuri se posvetujemo z endokrinologom. Ker ženske uživamo v lakiranju nohtov, si lahko ob tem vzamemo čas za pregled občutljivosti stopal. Ko se naših stopal dotika pediker, lahko sami pri sebi opazujemo, katerih delov sami sicer ne občutimo ali jih pozabimo preveriti dnevno ali tedensko. Tudi če na pedikuro ne hodimo vsak mesec, si takrat, ko se zanjo odločimo, izberimo salon, ki zagotavlja kakovostno storitev – za vsako stranko uporabijo nove pripomočke, zaposleni pa so po možnosti usposobljeni posebej za stranke s sladkorno boleznijo. Zelo pomembno je, da vsakemu pedikerju povemo, da imamo sladkorno bolezen, še preden začne delo, tako da ga lahko prilagodi našim potrebam. 

 

Posebna pozornost do nog tudi v domačem okolju

Doma vedno nosimo copate. Seveda je prijetno hoditi bos, vendar tega ne priporočamo, če imate sladkorno bolezen – raje imejmo copate ali natikače. Ta navada je z leti vse pomembnejša, saj staranje vpliva na primer na sposobnost videti košček stekla na kuhinjskih tleh. Pred leti mi je prijatelj svetoval, naj po hiši nosim bele nogavice, na katerih se lažje vidijo madeži in sledi, če stopim na kaj, česar ne čutim. Kljub temu imam raje copate. Zakaj? 

  1. V posteljo nikoli ne grem v copatah, v nogavicah pa bi se mi to lažje zgodilo. 
  2. Tudi z nogavicami na nogah se lahko prezre poškodba na stopalu, na primer košček stekla brez težav predre nogavico, malo težje pa copato. 

Predlagamo, da si kupite copate, ki bodo udobne in v barvi, ujemajoči z vašim stanovanjem oziroma stilom. 

Od nekdaj je bila moja velika težava suha koža, s sladkorno boleznijo pa je postala še bolj suha in krhka. Dolga leta sem imela navado, da sem si po vsem telesu vtirala losjon, in to zjutraj ter zvečer, včasih celo čez dan. Z diagnozo sladkorna bolezen sem nadaljevala s svojo rutino, med vtiranjem losjona pa sem začela bolj opazovati svoje telo, še posebej stopala, kožo med prsti in mesta injiciranja, kadar za zdravljenje uporabljam peresnik. Opažam, da moja koža potrebuje pogostejši nanos losjona in da niti moj najljubši losjon ne navlaži dovolj kože, če sem dehidrirana. Takrat si vtrem tudi malo kokosovega olja, in to takoj po prhanju, ko je koža še vlažna. Poleg tega raje uporabljam losjon za diabetike. Ko ga vtiram dvakrat na dan, to storim ob dobri osvetlitvi, da medtem pozorno pregledujem kožo po celotnem telesu. Pogosto presenečena opazim modrice, na katere sem čez dan že pozabila, in majhne ureznine, za katere se niti ne spomnim, da so se zgodile.

Kadar vem, da bo koža dlje časa izpostavljena soncu, zagotovo uporabim sončno kremo, da s tem preprečim opekline. Poleti me zlahka opeče po nosu in čelu. Pred kratkem sem se na nekem družinskem pikniku preveč približala žaru, tako da sem zaradi vročine, ki je planila v moj obraz, hitro odskočila. Ko sem dva dneva pozneje na obraz nanašala sončno kremo, sem opazila opeklino na desnem licu. Pozabila sem že na tisti kratki trenutek in zagotovo si nisem mislila, da se lahko opečem, pa sem se. Taki dogodki me opominjajo, da je svoje telo res dobro skrbno pregledovati vsak dan.

Z dnevnimi, tedenskimi in mesečnimi higienskimi navadami, kot so redno pitje tekočine, spremljanje občutljivosti stopal, vlaženje kože, zaščita stopal in pozorno spremljanje sprememb na telesu, poskrbimo za kar najboljše vodenje sladkorne bolezni. Ob zavedanju, da storimo največ, kar je v naši moči, se krepijo naša samozavest in ohranjajo dobre higienske navade – to pa nas naredi prave »sladkorne« lepotce in lepotice