Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Priprava na naslednji letni čas

Pred dvema letoma sem enkrat pozimi obiskala svojega endokrinologa in se zamislila zaradi ugotovljenega zvišanega krvnega sladkorja. Pregledala sva izvide HbA1c zadnjih treh let in ugotovila vzorec nihanja mojega krvnega sladkorja glede na letne čase. Pozimi so bile meritve zadovoljive, vendar bi morale biti boljše. Spomladi je bil opazen napredek. Poleti pa so bile moje vrednosti HbA1c odlične. Jeseni so se ponovno začeli kazati znaki zviševanja ravni krvnega sladkorja, kar se je tudi zares zgodilo v zimskih mesecih. Potem sem na svojo sladkorno bolezen začela gledati širše in načrtovati spremembe v vsakem letnem času posebej, da sem se tako izognila nevšečnostim. Morda se tudi vi najdete v katerem od mojih izzivov v posameznih letnih časih. 

 

Poletje

Vse glede poletja obožujem, celo poletni dež. Toplo vreme, sveže sadje, popolni dnevi za plavanje, tenis in piknike z družino in prijatelji – za vsako poletje si želim, da bi trajalo večno. Tudi najbolj zdrava sem prav poleti, saj vsak poletni dan z lahkoto poskrbim za gibanje in telesno vadbo. Moji največji izzivi pa so nadzorovanje količine zaužite hrane, prijazno zavračanje ponujene hrane, kadar sem sita, ter skrb za zdravila in merilnik, da niso kje na vročem. 

 Moj načrt:

1. Naredim si seznam stavkov, s katerimi lahko prijazno zavrnem hrano komu, ki mi jo vztrajno ponuja. Npr.: »Seveda, nekaj jih bom vzela. Ali jih lahko zame prihranite za pozneje, prosim?« 

2. Za piknik si pripravim nekaj z malo ogljikovimi hidrati in/ali pojem, še preden pridem na piknik, da se tako izognem prenajedanju.

3. Ker se več gibam, si pogosteje merim raven glukoze v krvi. 

4. Za druženje, pohodništvo in plavanje ne pozabim na hladilno torbo, v katero shranim zdravila, še posebej če te dejavnosti trajajo dlje časa. 

 

Jesen

Jesen prinese vonj po bučah, hladnejše vreme, ki je idealno za večerne sprehode, in čudovito obarvane drevesne parke v mestih. Še vedno lahko izvajam vse vadbe kot poleti, vendar pa imam nekaj težav pri vztrajnosti, saj je dan vse krajši. Moji jesenski izzivi so predvsem opominjanje na ogljikove hidrate v okusni zelenjavi (npr. v sladkem krompirju in korenju), ki nadomesti sočno poletno sadje, skrb, da še vedno pijem dovolj vode, in prilagajanje na vadbo, ki jo lahko izvajam v prostoru, ne le v naravi in na prostem. 

 Moj načrt:

1. Več zelenjave pojem, če si skuham toplo juho in/ali jo popečem v pečici.

2. Že vnaprej se pripravim na dneve, ko vreme onemogoči dejavnosti v naravi.

3. Poiščem aplikacije, knjige in druge vire, ki mi pomagajo pri štetju ogljikovih hidratov in vnosu vode.

 

Zima

Moj najmanj priljubljen letni čas je zima, saj ne prenašam najbolje mrzlega vremena, tako malo sončnih žarkov, manj izbire svežih živil in pomanjkanja dnevne svetlobe. Največ izzivov mi postavlja prav zima, kar se pozna na moji vrednosti HbA1c, ravni vitamina D in razpoloženju. 

 Moj načrt:

1. Notranjo vadbo si naredim udobno. Gledam vadbene posnetke na spletu in/ali si nabavim opremo, ki jo potem lahko tudi pogosto uporabljam doma.

2. Poskrbim za razlog za veselje. Čustveno zdravje si pozimi ohranjam z opremljanjem doma in okraševanjem prostorov, tako da na moj obraz zariše nasmeh že lepo urejen dom. 

3. Domov si ne prinašam hitre hrane in nezdravih prigrizkov. Taka odločitev pomaga ohranjati zdrave navade tudi v času zmanjšane telesne dejavnosti.

4. Posvetujem se glede cepljenja proti sezonski gripi in dodajanja vitamina D, da tako poskrbim za boljšo odpornost.

5. Živilske trgovine izbiram glede na to, ali v njih lahko kupim svežo hrano, namesto konzervirane zelenjave pa raje kupim zamrznjeno.

 

Pomlad

Spremenljive vremenske razmere spomladi prinesejo tako sončne žarke kot tudi snežinke. V tem času leta v ponedeljek morda sneži, v sredo dežuje, v petek pa je že 26 stopinj Celzija. Moj največji izziv spomladi je ponovno vzpostaviti navade po mirovanju v zimskem času, pri tem ne zboleti in načrtovati letne zdravniške preglede. Spomladi poskrbim za pregled oči in stopal ter druge preglede, saj je to najboljša priprava na aktivno poletje. 

 Moj načrt: 

1. Prizadevam si, da z jutranjimi in večernimi sprehodi naredim 10.000 korakov na dan.

2. Vnaprej načrtujem, kako bom preživela dneve, ko bo vreme preprečilo dejavnosti na prostem. 

3. Naročim se na letne zdravniške preglede.

Načrtovanje letnih časov je lahko v veliko pomoč. Od tistega obiska pri zdravniku pred dvema letoma je zdaj opazen napredek pri vrednostih HbA1c in razpoloženju, saj bolje razumem povezavo med vodenjem sladkorne bolezni in vremenskimi razmerami ter kako to vpliva na moj življenjski slog. Če še niste pomislili na to, da tudi vreme vpliva na vaše prehranjevalne navade, telesno vadbo, razpoloženje in krvni sladkor, vam priporočam, da poskusite tudi sami. Upoštevajte spremembe, ki jih prinašajo letni časi, in si oblikujte svoj načrt za izboljšanje vodenja sladkorne bolezni.