Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Priprava na nosečnost – zakaj se je dobro odločiti že danes

Zazrite se v prihodnost. Zamislite si sebe na gugalniku, kako se igrate z drobcenimi prstki svojega novorojenčka. Že zaradi tako narisanih misli je vredno redno meriti si krvni sladkor, obiskati zdravnika ali kozarcu vina reči ne.

 

Še niste pripravljeni za starševstvo? Poglejmo, kaj lahko naredite.​

Še preden ste pripravljeni na zanositev, se lahko pripravite na nosečnost.

  • Berite o tem – vendar ne preveč. Šele ko razumemo vsa tveganja, lahko naredimo kaj za to, da jih zmanjšamo. Kljub temu se ob njih ne smemo ustavljati. Povsem običajno je, da tudi žensks s sladkorno boleznijo izkusijo srečne in zdrave nosečnosti. Pomembno je, da planirate svojo nosečnost. 
  • Pogovorite se s svojim diabetologom. Obrnite se na svojega diabetologa, da vas bo napotil do specialista, ki vodi ženske s sladkorno boleznijo pred in med nosečnostjo. Ker boste prav z zdravnikom vso nosečnost veliko sodelovali, je pomembno, da mu zaupate že pred nosečnostjo.
  • Povprašajte o ciljnih vrednostih, ki jih morate dosegati. Zdravnik vam bo razložil ciljno območje krvnega sladkorja med pripravo na nosečnost in med samo nosečnostjo.1
  • Zares natančno obvladujte svoj krvni sladkor. Vrednosti v ciljnem območju so zelo pomembne za zdravo nosečnost – pa tudi že pred zanositvijo.1

 

Zakaj začeti že zdaj? Nikoli ne veste ...

Načrtovanje nosečnosti je zelo pomembno. Visoke ravni glukoze v krvi lahko vplivajo na otroka že v prvih nekaj tednih, še preden sploh veste, da ste noseči. Zato naj vam preide v navado krvni sladkor ohranjati v ciljnem območju. Verjetno boste ugotovili, da vam pogosto merjenje ravni glukoze v krvi pomaga izboljšati odmerjanje odmerkov insulina, prepoznavati vzorce ravni krvnega sladkorja, predvsem pa vam pomaga pri hitrem odzivanju na visoko ali nizko raven glukoze v krvi.

Ko boste noseči, boste iz okolja prejemalo ogromno nasvetov – najprej od svojega zdravnika in družine, prijateljev, celo od popolnih neznancev na cesti. Poskusite slediti strokovnim virom informacij in ohranjajte nasmeh na ustnicah. Na pregled k diabetologu se pripravite z vnaprej pripravljenim spisom vprašanj in dvomov, ki jih imate. Navsezadnje je na poti vaš otrok. 

1Diabetes UK. Pregnancy and diabetes. Dosegljivo na: https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Living_with_diabetes/Pregn.... Dostop: 30. junij 2015.