Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Za boljši življenjski slog s sladkorno boleznijo

Verjetno bi vsak v svojem življenju spremenil marsikaj. Če razmišljamo o vseh spremembah naenkrat, pa je to lahko zelo obremenjujoče. Zato za zdaj izberimo eno stvar, ki jo želimo izboljšati. Sprememba katere od v nadaljevanju naštetih stvari lahko zelo vpliva na vaše življenje s sladkorno boleznijo, in to tako na telesno počutje kot tudi na razpoloženje.

Naj bo merjenje pomembno tudi za vas

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo je merjenje ravni krvnega sladkorja bistveno orodje za obvladovanje zdravja. Podatke, ki jih pridobimo, če pogosto merimo raven glukoze v krvi, potrebujemo za informirano odločanje o zdravljenju, prehrani in telesni vadbi. Rezultati merjenja nam povedo, kako prehrana ali telesna dejavnost vplivata na naš krvni sladkor. Z rezultati merjenja ravni glukoze v krvi se lažje pogovorimo s svojim diabetologom in skupaj določimo ciljne vrednosti, ki jih moramo dosegati. In naposled le z rezultati merjenja lahko spremljamo, kako smo pri tem uspešni. Pomagajo nam tudi razumeti, kako prilagoditi odmerek zdravil ali insulina, če je vaš zdravnik presodil, da to lahko storite sami. Potem ko bo vaš krvni sladkor že nekaj časa v ciljnem območju vrednosti, se boste bolje počutili prav vsak dan in zmanjšali tveganje za zaplete sladkorne bolezni.1

Naučite se šteti tudi ogljikove hidrate

Količina ogljikovih hidratov (škrob in enostavni sladkorji) pomembno vpliva na raven glukoze v krvi. Če ob vsakem obroku izračunamo, koliko ogljikovih hidratov bomo zaužili (pojedli ali spili), s tem vemo, koliko insulina potrebujemo za njihovo presnovo. Tudi če se ne zdravite z insulinom, je to odličen način za sprotno uravnavanje krvnega sladkorja.

Nekaj koristi, ki so dosegljive z merjenjem in štetjem ogljikovih hidratov:4

 • Iz prehrane izločimo tisto, kar najbolj vpliva na naše zdravje.
 • Zaužijemo lahko, kar koli želimo, in to s pravo količino insulina.
 • Če štejemo ogljikove hidrate, znamo nadzorovati tudi odmerke insulina.
 • Če v svoje telo vnesemo primerno količino ogljikovih hidratov, se navsezadnje izboljšata tudi naše zdravje in kakovost življenja.

Več se gibajte

Med bistvenimi ukrepi za obvladovanje sladkorne bolezni je telesna aktivnost. Koristi telesne vadbe za ljudi s sladkorno boleznijo pa je še posebno veliko, saj:5

 • izboljša insulinsko občutljivost in izkoristek glukoze,
 • zmanjša nihanje ravni krvnega sladkorja med telesno dejavnostjo,
 • zmanjša nastajanje glukoze iz jeter,
 • znižuje raven holesterola, krvni tlak in zmanjša stres,
 • izboljša kardiovaskularno zdravje in kakovost spanja,
 • zmanjša debelost in pridružene bolezni, bolečine in koronarno arterijsko bolezen,
 • preprečuje osteoporozo in razvoj demence odloži na poznejši čas,
 • zvišuje raven energije, kakovost življenja in samospoštovanje.

Pogovorite se s svojim zdravnikom ali farmacevtom o vrsti telesne dejavnosti, ki bi bila prava za vas, in se gibajte vsaj enkrat na dan.

Bodite potrpežljivi sami s sabo

Vsak dan ne more biti popoln. Pravzaprav lahko jemo in se gibamo popolnoma enako dva dneva zaporedoma, pa bodo rezultati merjenja ravni krvnega sladkorja v tistih dveh dnevih različni. Bodite potrpežljivi, kljub temu se odločajte za spremembe vsakodnevnih navad v življenju in naj vas ne ustavi vsaka ovira na poti urejene sladkorne bolezni.

Pomembno je tudi, da svoje sladkorne bolezni ne primerjate z drugimi, ki imajo prav tako sladkorno bolezen. Vsak ima svojo edinstveno zgodbo o življenju s sladkorno boleznijo. Različno se odzivamo na telesno dejavnost. Pri nekaterih na samokontrolo vplivajo drugi dejavniki, na primer občutljivost za gluten ali zdržljivost srca. Preprosto povedano, nemogoče je od daleč opazovati življenje drugega s sladkorno boleznijo in ga primerjati s svojim. Odkrivajte, kaj je dobro za vas, in se še naprej učite.