Testenine z dimljeno ribo
Sestavine za 4 osebe:
- 166 g polnozrnatih širokih rezancev (približno dve skodelici)
- 5 ml oljčnega ali repičnega olja (1 žlica)
- 1 velika čebula, olupljena in sesekljana
- 200 g gob, očiščenih in narezanih
- 2 stroka česna, strtega
- 60 ml suhega belega vina
- 380 g evaporiranega mleka z manj maščobe
- 30 ml ovsenih kosmičev
- 30 ml sesekljanega svežega timijana
- 250 g dimljene postrvi ali lososa, narezane(ga) na trakce
Priprava:
- Testenine skuhamo do mehkega v približno dveh litrih rahlo osoljene vode. Precedimo in odstavimo.
- V ponvi segrejemo olje in pražimo čebulo, da postekleni.
- Dodamo gobe in dušimo, da nastane omaka. Vanjo stisnemo česen.
- Dolijemo vino in rahlo dušimo še nekaj minut, da zavre.
- Nato dodamo evaporirano mleko in kosmiče ter zavremo. Zmanjšamo ogenj in na srednjem ognju kuhamo (nepokrito) še 5 ali 10 minut, toliko da se omaka zgosti in malo povre.
- Začinimo s timijanom, črnim poprom in dodamo ribo.
- Zmešamo s kuhanimi testeninami in takoj postrežemo z veliko skledo solate in/ali dvema vrstama kuhane zelenjave.
Če obožujete sveži timijan, ga dodajte proti koncu kuhanja. Sušeni timijan pa lahko dodamo prej.
Prehranske vrednosti na porcijo:
kalorije ... 415 kcal
beljakovine ... 28 g
maščobe ... 9 g
ogljikovi hidrati ... 49 g
vlaknine ... 5 g
holesterol ... 12,5 mg
natrij ... 447 mg
Recept in slika sta iz knjige z recepti jedi z nizkim GI in majhno vsebnostjo maščob, ki sta jo napisali dietetičarki Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 3 (Tafelberg).