Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako prepoznati depresijo

Za mnogo ljudi prazniki niso polni radosti in smeha. Nekaj tednov predpraznične mrzlice in obiskov sorodnikov lahko prebudi stare občutke jeze, obžalovanja, pritiskov in osamljenosti. Ni čudno, da konec leta ljudi potre. Pa je to že depresija? Poglejmo.  Ste samo žalostni? Žalost, bridkost in tesnoba – vse to so naravna človeška čustva. Vsakdo jih kdaj občuti za krajši čas in vedno nekako minejo. Depresija je drugačna. To je bolezen, ki povzroča intenzivne občutke žalosti, bridkosti in tesnobe – težava je, da preprosto ne minejo.  Sladkorna bolezen in depresija V...

Več o tem

Razvrsti rezultate iskanja

16 enostavnih receptov z jesenskimi sadeži

Jesensko sadje je že samo po sebi slastno. Svojo vsestranskost pa dokazuje s tem, da ga lahko uživamo v solatah, omakah in juhah. Poskusite pripraviti kaj po ponujenih receptih in uporabite svoje najljubše jesensko sadje, na primer jabolka, grozdje, brusnice in hruške. Jabolka Ovsena kaša z jabolki za zdrav zajtrk? Seveda, prosim! Jabolčna terina je sladica, narejena le iz dveh sestavin. Ali je jesenska večerja sploh lahko popolna brez pečenih jabolk? Poglejte recept. Slive Slive nas edine izmed koščičastega sadja razvajajo še ves oktober. Za pečene slive s kozjim sirom se splača še vsaj enkrat prižgati žar. Če pa radi vlagate in si sami ustvarjate shranke za zimo, priporočamo to povsem preprosto slivovo marmelado. Grozdje Grozdje je tako zelo priročno in osvežilno, da kar pozabimo na to, da ga lahko uporabimo tudi pri kuhi. Naj vam zaupamo izvrsten recept za piščančje prsi z omako iz grozdja in šalotke. Na repičnem olju popečemo na tanko narezane piščančje prsi, ki smo jih prej posolili in popoprali. Potem ko zlato zarumenijo, jih vzamemo iz ponve in shranimo za nekaj minut. V isti ponvi prepražimo lonček sesekljane šalotke, dodamo lonček rdečih in lonček belih grozdnih jagod; dolijemo malo vina, pokuhamo dve ali tri minute ter, če smemo, zgostimo s podmetom. Nato na omako položimo popečene piščančje zrezke in dušimo še 8 minut. Preden postrežemo, posujemo s sesekljanim svežim peteršiljem. Imenitna, a enostavna jed, kajne? Kljub temu vam ponujamo še nekaj enostavnejšega. Prihodnjič, ko boste gostili prijatelje, se lahko izkažete s pikantno grozdno pomako z meto. Potrebujete: dva lončka grobo narezanih belih grozdnih jagod, dva lončka grobo narezanih rdečih gozdnih jagod, dve žlici sesekljanega svežega drobnjaka, dve žlici sesekljane sveže mete, žlico limetinega soka in zmleta semena paprike japaleno. Vse sestavine zmešamo v posodi in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro. Postrežemo s kruhovim čipsom (hlebček kruha s semeni narežemo na tanke rezine in jih posušimo v ogreti pečici – pri 120 stopinjah približno 15 minut). Hruške Tako kot jabolka tudi hruške uporabljamo glede na obstojnost posamezne vrste pri visoki temperaturi. Poskusite jih speči (po tem receptu). Za glavno jed pa hruške (npr. sorto bartlett) lahko uporabite s kuhanim ali popečenim lososom (na malo oljčnega olja). Takole gre. Sestavine: 1 hruška (bartlett), nekaj ščepcev belega popra, 3 dl vode, pol žlice timijana, 3 žlice sveže iztisnjenega limonovega soka, 1/8 žlice semen zelene, 50 g masla, 5 g sesekljanega peteršilja, 1/8 žlice soli s česnom, 700 g svežih filetov lososa, žlica in pol koruzne moke, lovorov list Priprava: Hruško olupimo, razpolovimo in izdolbemo, nato pa jo narežemo na dolge tanke rezine. Prelijemo jih z limonovim sokom in damo na stran. V kozici zmešamo vodo, lovorov list, sol, timijan, semena zelene, posušen česen v soli in poper ter zavremo. Pokrito pustimo rahlo vreti 10 minut. Dodamo maslo, da se stopi, in vmešamo še koruzno moko. Mešamo tako dolgo, da nastane topla tekočina. Kuhamo in med kuhanjem mešamo, vse dokler mešanica ne zavre in se zgosti. Nato vanjo vmešamo še rezine hruške skupaj z limonovim sokom in prevremo. Pred postrežbo dodamo peteršilj. Prelijemo čez kuhano ali popečeno ribo. Limete Prave limete, ki so manjše in slajše od običajne limete, se obirajo jeseni in pozimi. Najbolj znane so po kremasti limetini skutni piti (poglejte recept, po katerem si jo lahko pripravite, tudi če imate sladkorno bolezen). Limete so odlične tudi v omakah in prelivih čez ribe in morsko hrano na sploh. Eden od receptov za vas … Sestavine: 80 ml belega vina, 3 žlice sveže iztisnjenega limetinega soka, 2 žlici sesekljane šalotke, 2 žlici belega vinskega kisa, pol žlice stisnjenega česna, 2 žlici sladke smetane, 225 g zdrobljenega masla brez soli, pol žlice limetine lupinice, ¾ žlice čiste soli, žlica in pol sesekljanega drobnjaka Priprava: V manjši kozici zmešamo vino, limetin sok, šalotko, vinski kis in česen ter kuhamo pri srednji temperaturi, da povre do količine treh žlic. Vmešamo sladko smetano in spet kuhamo, da povre do količine treh žlic. Zmanjšamo ogenj in počasi po žlicah dodajamo maslo ter mešamo. Odstavimo in prelijemo skozi kovinsko cedilo. Vmešamo limetino lupinico in sol. Postrežemo toplo in posujemo z drobnjakom. Kakiji Videti so kot bleščeči oranžni paradižniki, poznamo pa dve vrsti: t. i. hachiya je primeren za peko, mora pa biti zelo zrel, da je za uživanje, vrsto fuyu pa lahko užijemo svežo. Kot grozdje se tudi kaki presenetljivo dobro obnese v omakah. Kako naredimo enostavno omako iz kakija? Štiri majhne ali tri velike kakije olupimo in narežemo na kocke in v posodo. Dodamo dve žlici sesekljane šalotke, žlico ali dve limonovega soka, žlico sesekljane sveže bazilike, dve čajni žlički zdrobljenih semen paprike japaleno, dve čajni žlički sesekljane mete in čajno žličko naribanega svežega ingverja (seveda ga prej tudi olupimo). Po okusu dodamo še sol in poper. Omako naredimo najmanj štiri ure, še bolje pa šest ur pred postrežbo. Posodo pokrijemo in damo v hladilnik. Ali pa lahka in slastna kakijeva pita: http://citymagazine.si/clanek/recept-slastna-kakijeva-krema-s-smetano-brez-peke/ ali http://okusno.je/recept/kakijeva-pita ali pa celo http://bormasinazapunce.si/?p=910 Granatna jabolka V tem supersadežu je več antioksidantov kot v zelenem čaju ali rdečem vinu, zato ni čudno, da njegova semena obožujemo na solatah in v jogurtu. Všeč vam bo v solati s špinačo (recept), pa tudi s kvinojo in oreščki (recept). Za hladne jesenske in zimske dni ali lahek poletni obrok lahko semena granatnega jabolka dodamo v lečino juho.

Več o tem

15 receptov za pripravo sezonske zelenjave

Kar ne moremo se naveličati jesenskih pridelkov, njihovega obilja in slastnih toplih jedi, ki jih navdihujejo. Juhe, predjedi in glavne jedi iz pečice – poiskali smo recepte, tudi take z malo manj znano zelenjavo. Upamo, da vam bodo všeč. Najprej predlagamo, da si naredite odlično prilogo beljakovinskemu delu krožnika – kuskus z brokolijem, začinjen s karijem: https://www.kulinarika.net/recepti/20581/priloge/curry-kuskus-z-brokolijem-in-arasidi/. Rahlo popečen brstični ohrovt z rdečo čebulo, okrašen s sesekljanimi lešniki Sestavine: 300 g brstičnega ohrovta, žlica nesoljenega masla, ena rdeča čebula (narezana na tanke lističe), sol in sveže mlet črni poper, žlica oljčnega olja in dve žlici balzamičnega kisa Priprava: Kroglice brstičnega ohrovta očistimo in operemo. V posodi zavremo vodo in jo solimo. Posebej pripravimo še ledeno mrzlo vodo. Brstični ohrovt damo kuhat v krop za približno štiri minute, tako da je še vedno svetlo zelene barve in rahlo zmehčan. Nato ga vzamemo iz vode in na hitro ohladimo v pripravljeni ledeni kopeli. Dobro osušimo in vsako kroglico prerežemo na pol. V ponvi segrejemo pol žlice masla in pol žlice oljčnega olja. Dodamo pripravljen brstični ohrovt in ga hrustljavo zapečemo, da na robovih porjavi, tj. približno tri minute. Solimo in popramo ter pretresemo v večjo skledo. Nato prekrijemo z aluminijasto folijo, da se ne ohladi. V izpraznjeno ponev damo preostalo maslo in oljčno olje ter segrejemo in na tej maščobi prepražimo lističe čebule – približno tri ali štiri minute, da zastekli in se zmehča, občasno jih obrnemo. Nato čeznje prelijemo balzamični kis (pri tem smo previdni, da nas ne preseneti sopara) in premešamo po dnu ponve, da se kakšen košček ne zasmodi. Dušimo, dokler kis ne povre in ostane le glazirana čebula, tj. približno pol minute. Čebulo dodamo brstičnemu ohrovtu v skledi in dobro premešamo. Takoj postrežemo. Kolerabe resda ne pojemo veliko, vendar je po krivici zapostavljena ali prezrta. Po tem receptu jo pripravimo tako, da je videti še lepše od ocvrtega krompirčka: https://www.kulinarika.net/recepti/20124/priloge/kolerabin-pomfrit/. Cvetačni riž je ena od najbolj ustvarjalnih možnosti uporabe cvetače. Glavo cvetače razrežemo in sesekljamo v sekljalniku, nato pa prepražimo in dušimo skupaj z najljubšimi začimbami in dišavnicami. Poglejte še natančnejša navodila: https://fitkuhinja.si/recipe/cvetacni-riz/. Čajote so božanske. Nekateri jim pravijo bodeča buča, bodičevka, kristofina, tudi zelenjavna hruška. Zanjo je značilen nežen okus, zato je primerna za vsestransko uporabo, kuhana in pečena. Presenetite prijatelje na naslednji zabavi s tole juho: https://leva-desna.blogspot.com/2016/02/kremna-juha-iz-cajote.html. Poleg regrata je siljen treviški radič (v isti družini so tudi vitlof ali belgijski radič, pa cikorija ali goriški radič ali sukenski regut) izvrstna topla solata ali zelenjavna priloga v glavni jedi. Poskusite tole: https://www.kulinarika.net/recepti/17876/zelenjavne-jedi/pecen-radic/. Ta značilna zimska solatnica vsebuje pomembne minerale, kalcij, železo, fosfor in kalij ter vitamine A, C in nekatere iz skupine B. Radič spodbuja prebavo in delovanje jeter ter znižuje raven glukoze v krvi. Česen je v naših kuhinjah vse leto, vendar pa je prav hladnejši del leta priložnost, da smo s česnom še ustvarjalni. Pomembna sestavina je v odlični predjedi ali prilogi, kot so tile kvinojini polpeti: https://oblizniprste.si/slastna-kosila/hranljivi-kvinojini-polpeti/. Če je česen pri vas letos bogato obrodil, ga lahko tudi vložite, na primer po teh navodilih: http://okusno.je/recept/vlozen-cesen. Ko si boste spet zaželeli lahek in zdrav prigrizek, poskusite s pečenimi paprikami, napolnjenimi s kvinojo in zelenjavo, ki je na voljo. Na primer takole: https://zdravi-recepti.si/recept/polnjene-paprike-s-kvinojo-in-koruzo/. Ste že siti buč? Preden se jim povsem odpoveste, poskusite še ta bučni humus: http://okusno.je/recept/bucni-humus. Morda se sliši nenavadno, okusno pa je nadvse. Verjemite. Sladki krompir in ingver sta prav zdaj zelo sezonska. Zakaj ju ne bi torej jedli obeh skupaj? Slasten pire iz sladkega krompirja z ingverjem in česnom (https://oblizniprste.si/slastna-kosila/slasten-pire-iz-sladkega-krompirja-z-ingverjem-cesnom/) je priloga h glavni jedi, če pa namesto česna uporabimo kardamom in dodamo še med, imamo tudi slastno sladico. Tudi s sotirano blitvo s pomarančo naše telo prejme veliko antioksidantov in vitaminov K, A in C. Priprava nam vzame le nekaj minut, na krožniku pa se znajde vrhunska vitaminska bomba. Takole gre. V ponvi segrejemo žlico oljčnega olja. Dodamo na trakce narezano blitvo (dva šopa, očiščeno in brez stebelnega dela) in naribano pomarančno lupinico. Dušimo približno štiri minute, tako da blitva ovene, in občasno premešamo. Začinimo z nemleto soljo in mletim poprom ter polijemo s sokom ene pomaranče. Kaj je še bolj zdravega in lepšega, kot sta rdeča pesa in zelena iz pečice? Priporočamo to izvirno kombinacijo jesenskih pridelkov, pomarančnega soka, timijana in brinovih jagod: https://www.gurman.eu/recepti/rdeca-pesa-in-zelena-v-pecici-2854. Od oktobra in vse do marca si lahko svežo privoščimo slovensko tradicionalno superzelenjavo – repo, saj je bogata z vitamini in minerali ter ima zelo malo kalorij. Privoščimo si slastno sezonsko solato: http://okusno.je/recept/solata-iz-repe-in-korenja. Ali pa običajno krompirjevo prilogo obogatimo z ostrejšim okusom sveže repe: http://okusno.je/recept/gratiniran-krompir-z-rumeno-repo.

Več o tem

Debele ajdove palačinke

Sestavine za 5 debelih palačink: 60 g (3 velike žlice) ajdove moke 1 skodelica riževega mleka (v izvirnem receptu je mleko ovseno) polovica zrele banane (80 g) 1 jušna žlica chia semen 2 veliki pesti zamrznjenih malin (v izvirnem receptu zamrznjene ali sveže borovnice) Postopek: Banano pretlačimo ter ji dodamo chia semena, sladkor in rižev napitek. V maso zamešamo še ajdovo moko, tik pred peko pa dodamo zamrznjene maline in vse skupaj zmešamo. V vročo ponev vlijemo eno zajemalko pripravljenega testa (ki ni ravno tekoče). Pečemo minuto in pol na srednjem ognju oziroma pri srednji temperaturi, lahko pa to traja tudi tri minute, odvisno od štedilnika. Pečemo tako dolgo, da se spodnja stran zapeče, a ne zažge. Nato palačinko obrnemo in jo pečemo še na drugi strani. Opomba: Priporočamo ponev s prevleko iz vulkanskega kamna (tako da se v njej peče kot na vročem kamnu). Preden vanjo vlijemo testo, jo namažemo s kokosovim oljem in res dobro segrejemo. Dodatki: Pečene palačinke lahko namažemo z veganskim čokoladnim namazom. Take so res božanske – ravno prav kisle in sladke, debele, sočne in mehke. Recept je povzet in prirejen po http://www.sandra-world.com/sl/debele-ajdove-palacinke/.

Več o tem

Zdrave ovsene palačinke

Sestavine za 1 osebo 40 g ovsene moke 1 jajce ščep soli 0,3 dl mleka in 0,2 dl mineralne vode malo vode kakavovo/kokosovo maslo za pečenje Za namaz: grški jogurt 1 lonček borovnic ali jagod sezonsko sadje Najprej ovsene kosmiče zmeljemo v moko. Pomagamo si s kavnim mlinčkom ali blenderjem, ki ga uporabljamo za mešanje smutijev. Ovseno moko dodamo k jajcu, mleku, nekaj vode in soli ter vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes. Testo je nekoliko gostejše kot pri standardnih palačinkah. Če ga boste poskušali razredčiti z mlekom, vodo ali radensko, se bodo palačinke trgale in jih ne boste mogli obrniti. Ponev pristavimo na ogenj in vanjo nasekljamo kakavovo maslo, da se raztopi. Z zajemalko ali kar iz posode vlijemo zmes na vročo ponev. Z obračanjem ponve testo razporedimo po celotni površini. Ker je masa gosta, se lahko zgodi, da ne bo stekla po celotni ponvi in palačinke ne bodo povsem lepe okrogle oblike, kot smo jih vajeni. Nič zato. Nekaj mase lahko še dodamo ali pa pustimo tako in bodo bolj abstraktne oblike. Ko so pečene, jih namažemo z grškim jogurtom in nanje zložimo borovnice ali jagode. Zložimo ali zvijemo jih, kot želimo. Slastne so tudi z drugim sezonskim sadjem – breskve, nektarine ipd. Postrežemo tople.

Več o tem

Črni fižol in avokado

Potrebujemo:  dve žlici oljčnega olja  ¼ lončka sesekljane čebule  lonček na rezine narezanih šampinjonov  stisnjen strok česna  dve veliki jajci  ¼ lončka črnega fižola (iz pločevinke ali kuhanega)  sol po okusu  sveže mleti poper polovico manjšega avokada (narezanega na kocke) nekaj lističev svežega koriandra  Lotimo pa se takole. Na ogretem oljčnem olju pražimo čebulo in šampinjone približno pet minut, občasno premešamo. Nato dodamo česen, pustimo minuto in premešamo. Jajci razžvrkljamo v manjšem lončku in prelijemo po šampinjonih. Dodamo črni fižol, solimo in popramo. Mešamo, dokler jajca ne zakrknejo, približno minuto. Pripravljeno jed položimo na krožnik ter okrasimo z avokadom in lističi koriandra.

Več o tem

Jogurt

Sestavine za 2 osebi: 3 dl navanega jogurta 1 mango 2 rezini ananasa (280 g) 1 manjša banana (160 g) 1 kivi 1 pomaranča (velikost pesti) 3 dag mešanih nesoljenih oreščkov 1 čajna žlička medu Priprava: Sadje očistite, olupite in narežite na koščke. Tretjino sadja zmeljite s paličnim mešalnikom in po želji osladite z malo medu. Oreščke nasekljajte, jogurt razmešajte. Na dno kozarcev naložite pretlačeno sadje in oreške, nadaljujte z jogurtom in končajte s preostalim sadjem. Po želji uporabite drugo sadje – včasih vključite papajo, karambolo ...  Takoj postrezite. Recept je povzet in prirejen po www.zurnal24.si/magazin/jogurt-s-sadjem-in-orescki-108111 - www.zurnal24.si

Več o tem