Sladkorna bolezen in zdrava prehrana
Ob krožniku s korenjem, narezanim na palčke, in dušenimi piščančjimi prsmi se vam ravno ne pocedijo sline, kajne? Mnogo ljudi misli, da hujšanje pomeni predvsem omejitev na pusto prehrano. Ob vsej raznolikosti hrane, ki nam je na voljo, to seveda ne drži. Če ste si pripravljeni vzeti čas za pripravo tako visokokalorične jedi, kot je lazanja, zakaj si v enakem času in z enakimi napori ne bi pripravili česa prav tako okusnega, za povrh pa še zdravega? Zbrali smo nekaj zamisli, ob katerih boste morda spremenili mnenje o zdravi prehrani. Načrtujte odmore za prigrizek. Prigrizki so pri marsikom slabo zapisani, vendar...
Več o temResnica o ogljikovih hidratih in sladkorni bolezni
Mit: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij in sladkorja. Resnica: Ravni krvnega sladkorja ne zvišujejo le sladkarije in sladkor v hrani. Vsako živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo vplivalo na vašo raven glukoze v krvi. Torej ne samo bomboni, lizike in podobne sladkarije, ampak tudi krompir, testenine in kruh.1 Seveda pa ima vsaka hrana drugačen vpliv na raven glukoze v krvi. Zakaj? Če z ogljikovimi hidrati jemo beljakovine, maščobe ali vlaknine, je presnova ogljikovih hidratov lahko počasnejša. Zato posebne vlaknine v polnozrnatih...
Več o temAli ljudje s sladkorno boleznijo lahko jedo sladkor
Dan, ko izveš, da imaš sladkorno bolezen, je kar malo strašljiv, frustrirajoč in povsem zmeden. Morda je bil vaš zdravnik odličen, nekateri pacienti pa po postavljeni diagnozi odidejo domov z le malo napotki, kako voditi bolezen. Namesto tega vam preprosto rečejo, da se začnite gibati in da pazite na prehrano. Ta nasvet ni preveč uporaben, saj je premalo jasen in brez pravih napotkov, kako uspešno izboljšati raven krvnega sladkorja. Potem ko ste prišli domov in v Google vtipkali »sladkorna bolezen tipa 2« ali se o tem pogovarjali s prijatelji, ste bili verjetno deležni napotka, da morate iz prehrane...
Več o temNaši največji zavezniki v hrani
Dejstvo je: vse, kar pojemo, ni enako vredno. Nekatera živila so nevarno zapeljiva, na primer tista čokoladna ploščica, ki vas zapeljuje iz kuhinjske omarice. Nekatera pa so tako hranljiva, zdrava in slastna, da jih uvrščamo v razred superživil. Njihova najboljša ocena: visokohranljiva in z vitamini, pa še z nizkim glikemičnim indeksom. In kateri so ti najboljši zavezniki urejene sladkorne bolezni? Fižol Kot mnoge stročnice tudi fižol vsebuje veliko prehranskih vlaknin – te so za nekoga s sladkorno boleznijo zelo pomembne. Poleg tega pripomorejo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, k...
Več o temZdrava prehrana
Kot oseba s sladkorno boleznijo vsak dan sprejemate pomembne odločitve o svoji prehrani. Na vašo raven glukoze v krvi najbolj vpliva hrana. S tem izzivom se lahko spoprimete tako, da obroke načrtujete in izbirate ustrezna živila, kadar jeste doma, nakupujete živila ali pa obedujete zunaj. Če pri načrtovanju sodelujete s svojim zdravnikom oziroma diplomirano medicinsko sestro ter se poučite o prehrani in vplivu živil na raven glukoze v krvi, lahko načrtovanje obrokov spremenite v prijetno izkušnjo. Večina živil se v sladkor oziroma glukozo spremeni, preden pride v krvni obtok. Insulin pomaga glukozi, da iz krvnega...
Več o temZačnimo dan z zdravim zajtrkom
Ste se že kdaj čudili, zakaj ljudje pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu? Z njim se začne dnevna presnova, zajtrk nam da energijo, razmišljamo lahko jasneje in zajtrk preprečuje nizko raven glukoze v krvi. Poskusite pripraviti zajtrk po katerem od receptov v nadaljevanju in tudi vi izkoristite prednosti dobrega jutranjega obroka. Jajca Bogata z beljakovinami in z zelo malo ogljikovih hidratov so jajca najmočnejši način za začetek dneva, saj si z njimi ne bomo zvišali ravni glukoze v krvi. Kadar koli lahko umešamo nekaj jajc in poskusimo pripraviti...
Več o temS sladkorno boleznijo v restavraciji
Že od svetovnega dneva sladkorne bolezni 2018 si postavljamo provokativno vprašanje, kako je sladkorna bolezen lahko v pomoč vaši družini. Zagotovo je obladovanje sladkorne bolezni zahtevno, vendar smo prepričani, da našim družinam prinaša tudi priložnost za boljše razumevanje zdravja in za skupno oblikovanje bolj zdravih navad. Eden od pomembnejših vidikov vodenja sladkorne bolezni – ali zdravja na splošno – je uravnotežena in zdrava prehrana. Želite zmanjšati vnos ogljikovih hidratov in sladkorja, povečati vnos beljakovin in zelenjave ter zaužito hrano skrbno odmerjati v pravih porcijah? Premislite ob vsakem povabilu...
Več o temKako naj jem (večinoma) zdravo, če pa sem nor/-a na nezdrave prigrizke
Večina nas želi jesti zdravo, najsi zaradi vodenja sladkorne bolezni, telesne teže ali le zaradi dobrega počutja. Kaj pa jesti zdravo pravzaprav pomeni in zakaj je to včasih tako težko? Kaj pomeni jesti zdravo, si vsak razlaga po svoje. Za nekatere to pomeni, da zmanjšajo ali ukinejo vnos ene hranilne skupine, na primer ogljikovih hidratov ali maščob. Nekateri se prehranjujejo vegetarijansko, drugi jedo brezglutensko prehrano, tretji sadno in tako naprej. Skupno vsem tem primerom prehranjevanja je, da se vsak odpove nečemu. In o tem ponovno razmislimo ob tem prispevku. Menimo namreč, da se ni treba...
Več o temPoskrbite zase: 10 toplih napitkov za hladne dni
Nekaj najboljšega v hladnih in mrzlih dneh: toplina sopare nad skodelico slastnega. Nizkokalorični napitki z malo ogljikovih hidratov so vedno najboljši. Za vas smo zbrali nekaj zdravih in priljubljenih edinstvenih toplih napitkov. Pri tistih, v katerih je tudi kaj alkohola, ponovimo preprosto usmeritev glede mere pri količini: za moške se ne priporoča več kot dve merici na dan (npr. 2 dcl vina ali jabolčnika), za ženske pa pravijo, da je dovolj ena merica (npr. 1 dcl vina ali česa podobnega). Maroški...
Več o temPages
Resnica o ogljikovih hidratih in sladkorni bolezni
Mit: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij in sladkorja. Resnica: Ravni krvnega sladkorja ne zvišujejo le sladkarije in sladkor v hrani. Vsako živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo vplivalo na vašo raven glukoze v krvi. Torej ne samo bomboni, lizike in podobne sladkarije, ampak tudi krompir, testenine in kruh.1 Seveda pa ima vsaka hrana drugačen vpliv na raven glukoze v krvi. Zakaj? Če z ogljikovimi hidrati jemo beljakovine, maščobe ali vlaknine, je presnova ogljikovih hidratov lahko počasnejša. Zato posebne vlaknine v polnozrnatih...
Več o temAli ljudje s sladkorno boleznijo lahko jedo sladkor
Dan, ko izveš, da imaš sladkorno bolezen, je kar malo strašljiv, frustrirajoč in povsem zmeden. Morda je bil vaš zdravnik odličen, nekateri pacienti pa po postavljeni diagnozi odidejo domov z le malo napotki, kako voditi bolezen. Namesto tega vam preprosto rečejo, da se začnite gibati in da pazite na prehrano. Ta nasvet ni preveč uporaben, saj je premalo jasen in brez pravih napotkov, kako uspešno izboljšati raven krvnega sladkorja. Potem ko ste prišli domov in v Google vtipkali »sladkorna bolezen tipa 2« ali se o tem pogovarjali s prijatelji, ste bili verjetno deležni napotka, da morate iz prehrane...
Več o temNaši največji zavezniki v hrani
Dejstvo je: vse, kar pojemo, ni enako vredno. Nekatera živila so nevarno zapeljiva, na primer tista čokoladna ploščica, ki vas zapeljuje iz kuhinjske omarice. Nekatera pa so tako hranljiva, zdrava in slastna, da jih uvrščamo v razred superživil. Njihova najboljša ocena: visokohranljiva in z vitamini, pa še z nizkim glikemičnim indeksom. In kateri so ti najboljši zavezniki urejene sladkorne bolezni? Fižol Kot mnoge stročnice tudi fižol vsebuje veliko prehranskih vlaknin – te so za nekoga s sladkorno boleznijo zelo pomembne. Poleg tega pripomorejo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, k...
Več o temZdrava prehrana
Kot oseba s sladkorno boleznijo vsak dan sprejemate pomembne odločitve o svoji prehrani. Na vašo raven glukoze v krvi najbolj vpliva hrana. S tem izzivom se lahko spoprimete tako, da obroke načrtujete in izbirate ustrezna živila, kadar jeste doma, nakupujete živila ali pa obedujete zunaj. Če pri načrtovanju sodelujete s svojim zdravnikom oziroma diplomirano medicinsko sestro ter se poučite o prehrani in vplivu živil na raven glukoze v krvi, lahko načrtovanje obrokov spremenite v prijetno izkušnjo. Večina živil se v sladkor oziroma glukozo spremeni, preden pride v krvni obtok. Insulin pomaga glukozi, da iz krvnega...
Več o temZačnimo dan z zdravim zajtrkom
Ste se že kdaj čudili, zakaj ljudje pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu? Z njim se začne dnevna presnova, zajtrk nam da energijo, razmišljamo lahko jasneje in zajtrk preprečuje nizko raven glukoze v krvi. Poskusite pripraviti zajtrk po katerem od receptov v nadaljevanju in tudi vi izkoristite prednosti dobrega jutranjega obroka. Jajca Bogata z beljakovinami in z zelo malo ogljikovih hidratov so jajca najmočnejši način za začetek dneva, saj si z njimi ne bomo zvišali ravni glukoze v krvi. Kadar koli lahko umešamo nekaj jajc in poskusimo pripraviti...
Več o temS sladkorno boleznijo v restavraciji
Že od svetovnega dneva sladkorne bolezni 2018 si postavljamo provokativno vprašanje, kako je sladkorna bolezen lahko v pomoč vaši družini. Zagotovo je obladovanje sladkorne bolezni zahtevno, vendar smo prepričani, da našim družinam prinaša tudi priložnost za boljše razumevanje zdravja in za skupno oblikovanje bolj zdravih navad. Eden od pomembnejših vidikov vodenja sladkorne bolezni – ali zdravja na splošno – je uravnotežena in zdrava prehrana. Želite zmanjšati vnos ogljikovih hidratov in sladkorja, povečati vnos beljakovin in zelenjave ter zaužito hrano skrbno odmerjati v pravih porcijah? Premislite ob vsakem povabilu...
Več o temKako naj jem (večinoma) zdravo, če pa sem nor/-a na nezdrave prigrizke
Večina nas želi jesti zdravo, najsi zaradi vodenja sladkorne bolezni, telesne teže ali le zaradi dobrega počutja. Kaj pa jesti zdravo pravzaprav pomeni in zakaj je to včasih tako težko? Kaj pomeni jesti zdravo, si vsak razlaga po svoje. Za nekatere to pomeni, da zmanjšajo ali ukinejo vnos ene hranilne skupine, na primer ogljikovih hidratov ali maščob. Nekateri se prehranjujejo vegetarijansko, drugi jedo brezglutensko prehrano, tretji sadno in tako naprej. Skupno vsem tem primerom prehranjevanja je, da se vsak odpove nečemu. In o tem ponovno razmislimo ob tem prispevku. Menimo namreč, da se ni treba...
Več o temPoskrbite zase: 10 toplih napitkov za hladne dni
Nekaj najboljšega v hladnih in mrzlih dneh: toplina sopare nad skodelico slastnega. Nizkokalorični napitki z malo ogljikovih hidratov so vedno najboljši. Za vas smo zbrali nekaj zdravih in priljubljenih edinstvenih toplih napitkov. Pri tistih, v katerih je tudi kaj alkohola, ponovimo preprosto usmeritev glede mere pri količini: za moške se ne priporoča več kot dve merici na dan (npr. 2 dcl vina ali jabolčnika), za ženske pa pravijo, da je dovolj ena merica (npr. 1 dcl vina ali česa podobnega). Maroški...
Več o tem