Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako udobno živeti z insulinsko črpalko

Kadar stojimo pri miru, je enostavno najti udoben položaj za nošnjo insulinske črpalke. Lahko jo nosimo v žepu ali manjši torbici, ali pa si jo zataknemo za pas. Vendar, kdo pa danes ves čas stoji pri miru? Tudi vi ste zaposlena oseba z mnogo obveznostmi. Zbrali smo pet pogostih situacij, v katerih je treba biti na insulinsko črpalko še prav posebej pozoren. Prhanje Večina insulinskih črpalk ne prepušča vode, zato gredo lahko z nami za kratek čas tudi pod prho. Če nameravamo biti povezani z insulinsko črpalko med namakanjem v kadi, pa jo lahko preprosto odložimo na rob kadi ali na...

Več o tem

Razvrsti rezultate iskanja

Preobrazbe: Z mislijo na insulinsko črpalko

4 dobri razlogi za premislek o insulinski črpalki Tako kot na mnogo vprašanj je tudi na "Črpalka –  da ali ne?" več pravilnih odgovorov. Črpalka je pomembno orodje za vodenje sladkorne bolezni. Če razmišljate o odločitvi za insulinsko črpalko, priporočamo, da se o tem pogovorite s svojim diabetološkim timom. 1. Obvladovanje ravni glukoze v krvi. Ker insulinska črpalka veliko bolje posnema naravno dovajanje insulina iz zdrave trebušne slinavke, lahko pomaga izboljšati glikemično urejenost in zmanjša število obdobij nizke ravni glukoze v krvi.1 (Če s sladkorno boleznijo živite iz dneva v dan, je vsako manjše izboljšanje vredno truda.) Odmerki insulina z insulinsko črpalko natančneje ustrezajo telesni dejavnosti in potrebam skozi dan, še posebej dobrodošla pa je, kadar zbolite. Če želite z insulinsko črpalko pridobiti kar največ, se boste morali zavezati tudi, da si boste merili raven glukoze v krvi, spremljali količino zaužitih ogljikovih hidratov in izračunavali odmerke insulina ob obrokih –  tako boste zagotovili potrebno ravnovesje. 2. Natančni odmerki insulina ob obrokih. Nekaj insulinskih črpalk že ponuja nasvet in izračun odmerka insulina na podlagi trenutne ravni glukoze v krvi, zaužitih ogljikovih hidratov in količine insulina, ki je že bil doveden. Tako točnejše odmerjanje lahko izboljša glikemično urejenost.2 Da je preprosteje, vam sistem z insulinsko črpalko Accu-Chek Combo in sistem za zdravljenje sladkorne bolezni Accu-Chek Insight omogočata izračun bolusnega odmerka z merilnikom in nato daljinsko dovajanje, torej ne da bi se dotaknili črpalke.  3. Manj injekcij in vbrizgov. To je pomembno. Nekateri raje na dva ali tri dni vstavijo nov infuzijski set, kot pa da si vsak dan večkrat posebej vbrizgavajo insulin. V današnjih infuzijskih setih so ultrafine igle, poleg tega pa so še zelo raznoliki, tako da ustrezajo vsakomur, tudi mlajšim otrokom in vitkim ali takim z atletsko postavo. 4. Svoboda. Mnogi se sprašujejo, kako nas medicinska naprava, priključena na telo, omejuje. Dejansko pa so ljudje presenečeni, da jim prav insulinska črpalka omogoči izjemno svobodo in prilagodljivost, saj z njo lahko jedo, kadar hočejo, in upočasnijo dovajanje insulina, kadar se več gibajo. Kaj je torej najboljše za vas? Zagotovo boste o tem presodili vi in vaš diabetološki tim. Če se vam zdi insulinska črpalka zanimiva, se o tem pogovorite s svojim diabetologom, da oceni, ali je za vas zdravljenje z insulinsko črpalko primerno.

Več o tem

Kako udobno živeti z insulinsko črpalko

Kadar stojimo pri miru, je enostavno najti udoben položaj za nošnjo insulinske črpalke. Lahko jo nosimo v žepu ali manjši torbici, ali pa si jo zataknemo za pas. Vendar, kdo pa danes ves čas stoji pri miru? Tudi vi ste zaposlena oseba z mnogo obveznostmi. Zbrali smo pet pogostih situacij, v katerih je treba biti na insulinsko črpalko še prav posebej pozoren. Prhanje Večina insulinskih črpalk ne prepušča vode, zato gredo lahko z nami za kratek čas tudi pod prho. Če nameravamo biti povezani z insulinsko črpalko med namakanjem v kadi, pa jo lahko preprosto odložimo na rob kadi ali na krožnik, ki je sicer namenjen milu. Če imamo vodoodporen etui, črpalko lahko v njem obesimo ob prho, če je le cevka dovolj dolga. Navsezadnje pa večina ljudi za kratek čas umivanja in prhanja insulinsko črpalko kar odklopi s telesa.  Vožnja Nadlaktni etuiji so udoben (in varen) način za nošenje insulinske črpalke v avtu. Nekateri ga preprosto odložijo v naročje ali pripnejo na varnostni pas. Vendar pa je verjetno bolje insulinsko črpalko imeti ob telesu tudi med vožnjo. Če se nam nenadoma zgodi nesreča, si ne želimo, da bi insulinska črpalka letela daleč stran. Gibanje Če se ne odločimo ravno za šport, pri katerem lahko pademo na črpalko in se poškodujemo, je verjetno enostavno najdi udobno mesto za črpalko tudi med športno dejavnostjo. Odlična rešitev so močni elastični športni pasovi, ki si jih namestimo okrog pasu, na roko ali nogo. Ženske si poseben etui lahko pritrdimo na športni nedrček. Športna oblačila imajo pogosto posebne žepe, ki jih lahko uporabimo tudi za insulinsko črpalko. Poseben izziv so plavanje in drugi vodni športi. Na izbiro imamo dve možnosti: za vodo popolnoma neprepusten komplet ali začasen odklop s telesa. Ob tem je seveda treba razmisliti o marsičem. Preden si insulinsko črpalko odklopimo, izmerimo raven glukoze v krvi in preverimo, ali smo vzeli pravi odmerek insulina glede na čas, ki ga bomo preživeli brez insulinske črpalke.  V tesni ali večerni obleki Insulinsko črpalko si lahko namestimo pod pas na spodnjem perilu za oblikovanje postave. Ker pa se bomo verjetno precej gibali (ali še bolje, plesali), bo udobneje insulinsko črpalko nositi v etuiju za stegno. Tretja možnost je, da si jo pripnemo za nedrček, če je seveda v obleki dovolj prostora. Spanje Kako si insulinsko črpalko namestimo med spanjem, je odvisno od tega, kako spimo. Se med spanjem veliko premetavamo in obračamo? Potem je dobro, da imamo na roki posebej dolgo cevko in da si insulinsko črpalko položimo pod blazino. Če pa smo srečnež, ki spi kot klada in se ne premakne vso noč, insulinsko črpalko lahko pripnemo na odejo ali jo enostavno položimo ob posteljo. S črpalko spimo lažje, tudi če si jo namestimo v žep zgornjega dela pižame (na prsih) ali z mehkim, elastičnim, nastavljivim pasom. Insulinsko črpalko pri otrocih lahko namestimo v mehko plišasto igračo.

Več o tem