Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

5 dejstev o insulinu in sladkorni bolezni tipa 2

Ali se je zdravnik z vami že pogovoril o insulinu? Pri mnogih omemba insulinskega zdravljenja vzbudi mešane občutke in vprašanja, saj izhajajo iz napačnih prepričanj. Zbrali smo pet dejstev, ki se jih je dobro zavedati.

  1. Osnovni problem sladkorne bolezni je insulin, ne sladkor. Navsezadnje sladkor ne povzroči sladkorne bolezni. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 je težava nezadostno nastajanje insulina, ali pa ga njihovo telo ne more uporabiti, tako da ne morejo presnoviti hrane, ki jo zaužijejo.1 Zato nekateri jemljejo insulin, da rešijo težavo z insulinom.
  2. Prehod na insulin je za večino nekaj običajnega. Če potrebujete insulin, to še ne pomeni, da vam je spodletelo pri oskrbi sladkorne bolezni. Ta bolezen je progresivna, kar pomeni, da tudi če izvrstno obvladujete svojo glukozo v krvi, bo vaše telo proizvajalo vedno manj insulina ali ga uporabljalo manj učinkovito.2 Sčasoma sladkorna bolezen tako napreduje, da se raven glukoze v krvi lahko ohranja v želenem območju le z zdravili in drugimi načini.1 Večina ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 začne insulin jemati od 5 do 10 let po ugotovitvi sladkorne bolezni. Ob zdravem načinu življenja lahko tudi kasneje.3 
  3. Druga zdravila za sladkorno bolezen tipa 2 niso enakovredna insulinu. Tablete, ki jih pogoltnete, in druga zdravila v injekcijah niso insulin, saj telesu le pomagajo uporabiti insulin, ki ga proizvede. Insulin je beljakovina, ki se ne more jemati skozi usta, saj bi se v želodcu razgradil, še preden bi se absorbiral v krvni obtok. Zato se vbrizga pod kožo.
  4. Injiciranje insulina ne boli tako, kot si morda mislite. Nihče ne mara injekcij, mnogi pa so presenečeni, ko ugotovijo, da je injiciranje skorajda neboleče in precej enostavnejše, kot so pričakovali.1 Ker se danes tudi marsikatero drugo zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni jemlje v obliki injekcije, je to priložnost, da se že z njimi navadite udobne uporabe.
  5. Insulin ni povzročil težav s stopali, očmi in drugimi deli telesa. Morda ste celo slišali kakšno zgodbo o kom, ki je v zdravljenju prešel na insulin, potem pa so se pojavili zapleti na očeh in stopalih. Verjemite, za to ni kriv insulin. Pravzaprav bi zgodnejše jemanje insulina lahko preprečilo ali vsaj prestavilo nastanek teh težav.1

Marsikdo je že ugotovil, da prehod na insulin prinaša koristne učinke. Poleg tega boljši glikemični nadzor pripomore k več energije in boljšemu splošnemu počutju1 ter k manj zapletom zaradi sladkorne bolezni.

Res je, vaše življenje se lahko spremeni – in to na bolje.

Ovira se pogosto izkaže za odskočno desko.

Viri:
1American Diabetes Association. Insulin myths and facts. Clinical Diabetes. 2007;25:39-40. Dostopno na: http://clinical.diabetesjournals.org/content/25/1/39.full.pdf. Dostop: 30. 6. 2014.
2American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes—2015 [position statement]. Diabetes Care. 2015;33(1): S4-S93. Dostopno na: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2014/12/23/38.Supplement_.... Dostop: 30. 6. 2014.