Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Novoletne zaobljube »lahko bi«

Vsak zase ve, kaj bi bilo najbolje storiti in kaj bi moral storiti. Vemo, da bi morali vsako noč spati osem ur. Vemo, da je treba v avtu redno menjati olje.  Več pozornosti bi morali nameniti dogodkom po svetu. Kakor koli, vedeti in narediti sta dve različni zadevi. 

Kadar se približujemo novemu letu, običajno sklepamo novoletne zaobljube. Ali jih je treba izpolniti? Da, bilo bi idealno. Boste z njimi vztrajali? Verjetno ne.

Če si postavljate cilje ali novoletne zaobljube, preberite razmišljanja drugih ljudi s sladkorno boleznijo. Bolje kot razmišljati o tem, kaj je treba storiti, stopite iz okvira in premislite, kaj lahko naredite. Ali kaj hočete storiti. Naj vaše zaobljube pridejo iz vas, ne da vam jih kdo polaga v usta.

Kaj lahko storite? Na primer …

  • Vsak konec tedna lahko preizkusim nov recept.
  • Trikrat na teden grem lahko na sprehod po večerji.
  • Lahko se osredotočim na to, kar delam prav.
  • Krvni sladkor si lahko izmerim nekaj ur po večerji.
  • Pri mizi lahko sedim vzravnano (že ko ste to prebrali, ste se spomnili na to!).
  • Preden se obujem, si lahko pregledam stopala.

Beseda “lahko” nam da moč. Seveda nam zelo lahko spodleti, tako kot ob vsaki spremembi življenjskega sloga ali tradicionalni zaobljubi. Ključno je, da si ne dovolite zdrsniti v začarani krog nesamozavesti. Kdo od nas se še nikoli ni zares najedel in se potem počutil zares slabo, ker se je vrnil in pojedel še več? Začarani krog sramu pred samim sabo ima zelo močan tok, vendar se iz njega lahko povlečemo. Tudi če ste izpustili vadbo, pojedli več, kot ste hoteli, ali ugibali o svojem bolusu in ustrelili mimo – ne obupajte. Odprite oči. Odpustite si. Zjutraj lahko spet svobodno odprete oči in začnete nov dan.