Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Skok v poletje: Poletni nasveti za vodenje sladkorne bolezni

Poletna vročina in vlaga lahko na raven glukoze v krvi vplivata ravno toliko kot zdravila, ki jih jemljete za sladkorno bolezen. Tudi če je žongliranje med poletno zabavo in skrbjo za sladkorno bolezen lahko izziv, čudovito poletje še vedno ni izgubljena priložnost. Pri tem naj vam bodo v pomoč nasveti, zapisani v tem prispevku – gotovo vam bodo koristili bolj kot strmenje skozi okno in opazovanje mimobežečih poletni dni.

S seboj vzemite vse, kar potrebujete, pa tudi ...

Če uporabljate injekcijske igle, ne pozabite na majhen zbiralnik za ostre predmete. Priročen je prazen vsebnik s pokrovčkom, posebej zaščitenim pred nenamernim odpiranjem. Tak vsebnik za rabljene igle je varen tudi za otroke. Ko se vrnete domov, pa vsebnika le ne pozabite izprazniti.

Vedno imejte pri sebi dodatne alkoholne robčke (če ne boste mogli umiti rok z vodo in milom) in igle. Pomislite tudi na to, da se kakšen alkoholni robček po naključju posuši ali pa da je igla neuporabna, ker opazite, da je že bila odprta. Z manjšo zalogo boste še vedno lahko poskrbeli za ustrezno zdravljenje svoje bolezni. 

Spontanosti in inovativnosti se ne bojte, saj nikoli ne veste, kje bo zaradi sladkorne bolezni treba poskrbeti zase 

Če imate pri vodenju sladkorne bolezni raje zasebnost, na voljo pa je samo kopalnica, pred katero je dolga vrsta čakajočih, v njej pa celo roj muh, potem izkoristite mizo za taborjenje ali piknik. 

Ko se enkrat udobno namestite za tako preprosto mizo, jo očistite, da nanjo lahko odložite svoje pripomočke, potem pa si neopazno kar pod mizo izmerite krvni sladkor in/ali vbrizgajte insulin. Ugotovili boste, da je miza za taborjenje ali piknik lahko veliko bolj higienična kot kateri koli prostor, ki naj bi le načelno zagotavljal več zasebnosti.

V vročem poletnem dnevu si privoščite osvežitev

Ker si prizadevate jesti zdravo, verjetno izbirate izdelke brez sladkorja. Taki izdelki se pojavljajo vsepovsod, najboljše pri tem pa je, da je tudi sladoled lahko brez sladkorja. Dva moja najljubša sta Breyerjeva, in sicer čokoladni in vaniljev, saj je v obeh le 22 gramov ogljikovih hidratov. Ali si lahko mislite, da je ta sladoled na voljo povsod po svetu?

Nosite zaprte čevlje, tudi v vodi

Za ljudi s sladkorno boleznijo je vsaka poškodba stopal nevarna. Zato je treba poskrbeti za zaščitena stopala in preostali del noge pri vseh poletnih dejavnostih, tudi med plavanjem. Plavalni čevlji bodo vaše noge ščitili med plavanjem, tako da vam ni treba več skrbeti zaradi ostrih robov zlomljenih školjk na morskem dnu, pa tudi na sprehodu ob morski obali. 

Vam je velika plastenka vode v napoto? Imamo rešitev.

Kadar greste od doma, seveda ne smete pozabiti na zdravila, ki jih potrebujete, in na pripomočke za jemanje teh zdravil.

Če jemljete peroralna zdravila (taka, ki jih vzamete skozi usta), morate imeti vodo ves čas pri roki, razen če niste eden redkih, ki tableto lahko pogoltnejo brez dodatne tekočine. Če imate srečo, bo kje blizu avtomat z vodo in imate tudi denar vedno pri sebi. Take dodatne skrbi pa lahko preprečite z navado, da s seboj vedno nosite plastenko z vodo. 

Razumljivo je, če ste zdaj zavzdihnili, da si na sprehodu po živalskem vrtu ali med čakanjem v vrsti v zabaviščnem parku zares ne želite nositi še ogromne plastenke z vodo. Za vas imam popolno rešitev: namesto ogromne plastenke vode si v trgovini kupite manjšo plastenko z energijsko pijačo. Ta sicer ni zdrava za vas, zato je raje ne spijte, ampak zlijte v lijak in jo nato napolnite z vodo. 

Če pa poznate koga, ki pije energijske pijače, ga prosite za eno prazno embalažo. Nato jo umijte in napolnite z vodo – to bo ravno pravšnja količina za močenje ust in jemanje zdravil.

Poletje je najlepši čas za potepanje in aktiven prosti čas. Z malo načrtovanja lahko čudovit dan vzamete v svoje roke ter zaživite brez žrtvovanja in odpovedovanja zaradi vodenja sladkorne bolezni.