Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Sladkorni alkoholi

Če imate sladkorno bolezen, ste verjetno že profesionalec za branje deklaracij na embalaži izdelkov. Posebej ste tudi pozorni na skupno vsebnost ogljikovih hidratov in dodanih sladkorjev. Kaj pa veste o sladkornih alkoholih?

Kaj so sladkorni alkoholi? Ali vplivajo na krvni sladkor? V pričujočem prispevku preberite več o najpogostejših sladkornih alkoholih, kako vplivajo na krvni sladkor in kateri so njihovi možni neželeni učinki, če jih je v prehrani preveč.

Kaj natančneje so sladkorni alkoholi
Sladkorni alkoholi so vrsta ogljikovih hidratov. So nekakšen hibrid med molekulami sladkorja in alkohola. Vendar ne skrbite, zaradi njih ne boste pijani, varni so za vsakogar. Nekatere vrste sladkornih alkoholov so naravno prisotne v zelenjavi in sadju.

Vendar pa je večina sladkornih alkoholov v živilih danes predelana iz drugih sladkorjev. Ker je njihova kemična struktura podobna sladkorju, je tudi okus, ki ga občutimo na jeziku, sladek. Za razliko od nizkokaloričnih in umetnih sladil imajo sladkorni alkoholi kalorije, vendar manj kot sladkor.

Navadni sladkorni alkoholi
Danes za sladila uporabljamo različne sladkorne alkohole. Razlikujejo se le po količini kalorij in okusu. Med običajne sladkorne alkohole štejemo:

  • ksilitol – najpogostejši in najbolj raziskan sladkorni alkohol, najpogosteje ga najdemo v žvečilkah brez sladkorja, zobnih pastah in metinih bombonih brez sladkorja; čeprav je okus skoraj enako sladek kot pri sladkorju, pa ima manj kalorij;
  • sorbitol – ta sladkorni alkohol je svežega in mehkega okusa, pogosto je v pijačah in hrani brez sladkorja, predvsem v mehkih bombonih in želejih;
  • eritritol – dodaja se v različne napitke, pakirano hrano in prigrizke; na policah ga najdemo tudi v samostojni obliki;
  • maltitol – zelo podobnega okusa kot sladkor, pa tudi v ustih pusti podoben občutek.

Sladkorni alkoholi in sladkorna bolezen
Če imate sladkorno bolezen, ne mislite, da lahko zaužijete neomejeno količino sladkornih alkoholov. Manjša sladkost sladkornih alkoholov vpliva na dodajanje večje količine teh sladkorjev za doseganje želenega okusa. Čezmerna uporaba lahko povzroči prebavne težave. Živila, pripravljena s sladkornimi alkoholi, vplivajo na porast krvnega sladkorja, saj poleg sladil vsebujejo tudi škrob. 

Sladkorni alkoholi imajo nekaj prednosti in koristi v primerjavi s sladkorjem, vendar je potrebna previdnost glede priporočenega dnevnega vnosa: sladkor ima približno 4 kalorije na gram, sladkorni alkoholi pa imajo navadno le malo več kot 2 kaloriji na gram; sladkost je zelo podobna;[i] ne povzročajo porasta krvnega sladkorja; v njih je manj ogljikovih hidratov.

 

Sladkorni alkoholi in prebavne težave
Telo ne more v celoti prebaviti sladkornih alkoholov, zato ne povzročijo porastov glukoze v krvi. Vendar pa imajo lahko po zaužitju tudi neželene učinke. 

Nekateri so po uživanju sladkornih alkoholov opazili napihnjenost, nadležne pline in drisko.[iii] Zdi se, da se to pojavlja pogosteje pri uživanju ksilitola. V raziskavah se je pokazalo, da eritrol povzroča manj prebavnih težav.

Glede priporočenega dnevnega vnosa je potrebna previdnost, saj ni dokazov, da uporaba sladkornih alkoholov pripomore k urejenosti sladkorne bolezni.