Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Zgodba o svetovnem dnevu sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni (WDD, iz angl. World Diabetes Day) sta leta 1991 razglasili Mednarodna zveza za sladkorno bolezen (IDF, iz angl. International Diabetes Federation) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO, World Health Organization) kot odgovor na vedno bolj grozečo nevarnost za zdravje, ki jo predstavlja sladkorna bolezen. Vsako leto ga obeležujemo 14. novembra, na rojstni dan sira Fredericka Bantinga, ki je leta 1922 skupaj s Charlesom Bestom odkril insulin. 

Svetovni dan sladkorne bolezni je največja svetovna kampanja za ozaveščanje o sladkorni bolezni, saj doseže več kot milijardo ljudi v več kot 160 državah. Kampanja opozarja na vprašanja, ki so izjemnega pomena za sladkorno bolezen, tako da to bolezen ohranja v središču pozornosti javnosti in politike. 

Simbol svetovnega dneva sladkorne bolezni je modri krog. Ta po vsem svetu predstavlja ozaveščenost o sladkorni bolezni in simbolizira edinost. IDF je iskal preprost način za širjenje in uporabo pri ljudeh, ki so kampanjo želeli podpreti. Ta dan je zaznamovan tudi s posebnim osvetljevanjem spomenikov in uglednih zgradb po vsem svetu z isto barvo – modro.

Modra predstavlja nebo in je barva zastave Združenih narodov, ki tudi simbolizira zvezo držav. Ob dnevu sladkorne bolezni se spodbuja nošenje modrih oblačil kot simbol podpore kampanji.

Letos je IDF izbral temo Medicinska sestra in sladkorna bolezen. Cilj kampanje je ozaveščanje o ključni vlogi medicinskih sester pri podpori ljudem, ki živijo s sladkorno boleznijo. 

Ponosni smo, da smo z vami pri ozaveščanju o sladkorni bolezni in vas podpiramo v vseh vidikih vodenja sladkorne bolezni. 

Vir: https://worlddiabetesday.org/about/ (dostop 11. 9. 2020)